image.jpg

Derginin Adı: Humanitas - Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi
Cilt: 2013/1
Sayı: 2
Makale Başlık: 20. YÜZYILIN BAŞINDA TÜRK AYDINLARININ JAPONYA’YA BAKIŞI VE “MUSAVVER JAPON ÇOCUKLARI” KİTABI
Makale Alternatif Dilde Başlık: THE VIEWPOINTS OF TURKISH INTELLECTUALS ON JAPAN IN THE BEGINNING OF THE 20TH CENTURY AND THE BOOK “ILLUSTRATED JAPANESE CHILDREN”
Makale Eklenme Tarihi: 8.09.2014
Okunma Sayısı: 2
Makale Özeti: Türk Japon iliĢkileri çok eski bir geçmiĢe dayanmamasına rağmen, sağlam temellere dayanmaktadır. Ġki tolum arasında mesafeler çok uzak olsa da Türk halkı, Japon halkına karĢı büyük bir ilgi ve sempati duymuĢtur. Bu ilginin temel kaynağı Japonların Türkler gibi geleneklerine bağlı bir toplum olasının yanında, asırlardır Osmanlı Devletinin hasmı olan Rusya ile 20.yüzyılın baĢlarında Japonların da sorunlar yaĢaması hatta savaĢmasının da etkili olduğu anlaĢılmaktadır. Buna benzer gerekçelerle Japonlar da Türk halkına aynıyla mukabele etmiĢ ve onlar da Türklere karĢı büyük ilgi duymuĢlardır. Bu uzaktan sempati II. Abdülhamit döneminde somut bir hal almıĢ ve 14 Temmuz 1889‟da 655 kiĢi ile Ertuğrul gemisinin Japonya‟yı ziyaretiyle taçlanmıĢtır. Bu ziyaret ve arkasından yaĢanan felaket iki toplum arasındaki sevgiyi en üst seviyeye çıkarmıĢtır. Daha sonraki yıllarda coğrafyası uzak ama kaderleri benzer olan iki toplum birbirlerini yakından takip etmeye devam etmiĢtir. Türk aydınları, Japonlarla yaĢadıkları yenilik-gelenek tartıĢmalarını benzer Ģekilde yaĢamıĢ ve Japonların geleneklerini koruyarak geliĢmiĢ toplum olma çabalarını takdirle karĢılamıĢlardır. Bunun bir yansıması olarak Türk aydınlar, Japonlar hakkında kitaplar yazmıĢlar veya diğer ülkelerde yazılanları tercüme ederek, uzak dostlarını Türk toplumuna tanıtmaya çalıĢmıĢlardır. Bunlardan biri makalemizin konusunu teĢkil eden “Musavver Japon Çocukları” kitabıdır. Bu kitapta Japon çocuklarının giyim kuĢamları, oyunları ve oyuncakları, çeĢitli alanlardaki eğitimleri uzunca iĢlenmiĢ ve onların hayat tarzı ve eğitimleri takdir edilmiĢtir. Ayrıca bu kitap Türk aydınlarının Japonlara bakıĢ açısını tespit bakımından önemli bir kaynak niteliğindedir.
Alternatif Dilde Özet: Though the relations between Turkey and Japan do not date back long, they have been established on solid grounds. Despite the distance between the two countries, Turkish people have had great interest and sympathy towards the Japanese. The source of this interest relies on the fact that both Japanese and Turkish societies are built upon traditions. Moreover, similar to Ottoman Empire which had conflicts through centuries with Russia, the Japanese also had problems such as war with Russia during early 20th century. As a reflection of these facts, Japanese people have been good towards the Turkish and responded likewise. This sympathy became tangible during the reign of Abdulhamid II and was crowned with the official voyage of frigate Ertugrul on 14 July 1889 with 655 people on board. This visit and the catastrophe which followed it amplified the affection between the two societies. Both countries, geographically away but with similar destinies, have continued to follow one another. Similar to their Japanese counterparts, Turkish intellectuals were involved in the debates about reformism and traditionalism, and had deep respect to the Japanese for their struggle to become developed while staying close to their traditions. As a result of this, Turkish intellectuals wrote or translated books about the Japanese and tried to introduce theirJapanese friends to their own society. One of these books is the subject of our article, nomely “Musavver Japon Çocukları” (Japanese Children Illustrated). The apparel, games and toys and the training of Japanese children in various areas are covered densely; their ways of life and their education are appreciated in this book. Additionally, this book stands as an important resource for identifying the standpoint of Turkish intellectuals about the Japanese.

PDF Formatında İndir

Download PDF