image.jpg

Derginin Adı: Humanitas - Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi
Cilt: 2014/2
Sayı: 3
Makale Başlık: ELUCIDATING THE SOCIAL AND LITERARY CONTEXT OF THE EIGHTEENTH CENTURY THROUGH MRS. BARBAULD’S “WASHING DAY” POEM
Makale Alternatif Dilde Başlık: ELUCIDATING THE SOCIAL AND LITERARY CONTEXT OF THE EIGHTEENTH CENTURY THROUGH MRS. BARBAULD’S POEM “WASHING DAY”
Makale Eklenme Tarihi: 8.09.2014
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: On sekizinci yüzyıl İngiltere’si bir geçiş dönemi olduğu için birbirinden çok farklı görüşleri barındırmaktaydı. Sonuçta, mevcut sosyal yapı bir yazarı kısa zamanda ünlendirebildiği gibi aynı kolaylıkla onu antolojilerin dışına da atabiliyordu. Anna Laetitia Barbauld (1743- 1825) onsekizinci yüzyıl İngilteresi orta sınıf kadın yazarlarından birisi olarak dönemin diğer pek çok öncü kadın yazarı gibi önce sevgi ve saygı gördüğü toplumda sonraları küçümsenmiş ve uzun süre unutulmaya terk edilmiştir. Oysaki bu yazarların bitmiş bir edebi dönemi daha iyi anlama ve değerlendirebilme adına geride bıraktıkları metinlerin ayrıntılı incelenmesi ve üniversite müfredatları içinde daha fazla yer bulması gereklidir. Bu gereklilikten yola çıkan çalışma öncelikle kadın metinlerine karşı ilgisizliğin ve edebiyat kanonunda erkek egemenliğinin nedenlerini belgelendirmektedir. Anna Laetitia Barbauld’nun yaşamı ve yazma mücadelesi çalışmanın merkezine konduktan sonra Mrs. Barbauld’ya ait görünürde hayli önemsiz olan bir metin,“Çamaşır Günü” şiiri öne çıkarılarak önemsiz görünen bir metnin de çok değerli olabileceği ispatlanmaya çalışılacaktır. Barbauld bu şiirde en erkek egemen olarak kabul edilen alaysı-destan türünü seçmiş ve onsekizinci yüzyıl sosyal yaşantısında toplumsal alan, evsel alan ikilemini okuyucuların ilgisi ve yorumuna sunmuştur. Bu noktadan hareketle, şair, kadınların sınırlandıkları evsel alan içinde bile, iyi bir eğitimden yoksun bırakılmamaları durumunda, kendilerinde doğuştan mevcut hayal güçleri sayesinde insan sorunları üzerinde kalıcı etkileri olan metinler üretebileceklerini de kanıtlamaktadır.
Alternatif Dilde Özet: Eighteenth century, being a transition period in England, was open to various shifting opinions. Hence, the social matrix of the time easily made an autor ascend the literary hierarchy, and then excluded him/her from the antologies. Anna Laetitia Barbauld (1743-1825) is one of the middle class female authors of the eighteenth century England who has been left to oblivion for a long time similar to many of her contemporaneous advocates. Stemming from the opinion that these longforgotten writers can be rather precious to better read and appreciate an obsolete period, the main focus of this article will constitute the discussion on the reasons of such neglect, the reasons of male dominancy to the canon and will foreground a different approach to a seemingly insignificant female text, namely “Washing Day” by Mrs.Barbauld, to justify that even an insignificant text can be invaluable for university syllabuses. Mrs. Barbauld, handling the most male dominant genre of the time, the mock-epic, in this poem subjects the social dichotomy of the eighteenth century life, the social and domestic spheres, to close scrutiny. Henceforth, she proves that women can obtain everlasting influence on human affairs with their texts related to the domestic sphere they are confined to, thanks to their inborn capacities in imaginative powers so long as they are not deprived of a good education.

PDF Formatında İndir

Download PDF