image.jpg

Derginin Adı: AKADEMİK ARAŞTIRMALAR VE ÇALIŞMALAR DERGİSİ
Cilt: 2015/7
Sayı: 12
Makale Başlık: TÜRKİYE’NİN AFRİKA ÜLKELERİ İLE OLAN DIŞ TİCARETİNİN BELİRLEYİCİLERİ: PANEL ÇEKİM MODELİ YAKLAŞIMI
Makale Alternatif Dilde Başlık: DETERMINANTS OF THE FOREIGN TRADE WITH TURKEY'S AFRICAN COUNTRIES: PANEL GRAVITY MODEL APROACH
Makale Eklenme Tarihi: 29.05.2015
Okunma Sayısı: 3
Makale Özeti: Liberalleşme, son elli yıldır dünyada olduğu gibi ülkemizde de etkisini gösteren olgulardan biridir. Bu durumun bir sonucu olarak, Türkiye ihracata dayalı büyüme politikası benimsemiştir. Şimdiye kadar ihmal edilen Afrika ülkelerinin doğal kaynaklar, özellikle petrol yönünden zengin olması Afrika ülkelerinin önemini arttırmıştır. Dolayısı ile hem “yükselen Afrika” olgusu hem de Türkiye’nin benimsemiş olduğu ihracata dayalı büyüme politikasının etkisiyle Türkiye’nin Afrika ile olan ticareti gittikçe önem kazanmıştır. Bu çalışmada, panel çekim (gravity) modeli kullanılarak Türkiye’nin Afrika ülkeleri ile olan ticareti üzerinde hangi faktörlerin etkili olduğu elde edilen katsayılarla tahmin edilmeye çalışılmıştır.
Alternatif Dilde Özet: Liberalization is one of the phenomenon which shows its effect in our country as well as in the world in the last fifty years. As a result of this fact, Turkey adopted export oriented growth policy. The importance of natural resources, especially rich oil deposits in the African countries,that is neclected by now,today, raises the significance of these cuntries. Therefore, Turkey’s trade with Africa increasingly gained importance thanks to both “rising Africa” phenomenon and export oriented growth policy Turkey adopted. In this work, it is tried to estimate the factors which had influence on Turkey’s trade with African countries by the coefficients obtained from the application of panel gravity model.

PDF Formatında İndir

Download PDF