image.jpg

Derginin Adı: MELİKŞAH ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ DERGİSİ
Cilt: 2012/1
Sayı: 2
Makale Başlık: YENİ ANAYASA YAPIMI VEYA DEĞİŞİKLİĞİ ÇALIŞMALARINDA 1982 TÜRK ANAYASASINDAKİ "DEVLETİN BÖLÜNMEZ BÜTÜNLÜĞÜ" "ÜNİTER" VE "ULUS-DEVLET" İLKELERİNİN ANAYASAL DEĞERİ
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 6.07.2015
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Ülkemizde başlatılan yeni anayasa yapımı ya da değişikliği çalışmalarında, Anayasada, “Devletin bölünmez bütünlüğü” ilkesine, yer verilmelidir. Anayasada “Üniter” ve “ulus-devlet” ilkelerinin gereklerine yer verilmelidir. Bu maksatla; 1. Yerel yönetimlerin yeniden düzenlenmesi ve güçlendirilmesi; bunların, sadece idarenin bütünlüğünü sağlamak amacıyla etkin denetlenmeleri, 2. Kendini farklı addeden herkesin Millete aidiyetini esas alan, kapsayıcı vatandaşlık tanımı yapılması, 3. Resmî dilin Türkçe olması, 4. Herkesin zorunlu olarak Türkçeyi öğrenmesi, 5. Kendini farklı addeden ve makûl bir orandaki gruplara, kendi dillerini öğrenmeyi talep etme hakkı verilmesi, benimsenmelidir. Makale, bu konuların tartışmakta ve vardığı sonuç ve önerileri içermektedir.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)