image.jpg

Derginin Adı: Çanakkale Araştırmaları Türk Yıllığı
Cilt: 2014/12
Sayı: 16
Makale Başlık: Siyasette Kadın Temsili Açısından 30 Mart 2014 Yerel Seçimi Sonuçlarının Çanakkale İli Örneğinde Değerlendirilmesi
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 8.07.2015
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Türkiye’de kadın haklarının evrensel standartlara ulaştırılması çabaları, siyasette kadın temsili açısından düşünüldüğünde, toplumsal cinsiyet farklılıklarının yol açtığı eşitsizliği giderememektedir. Kadınların siyasette temsili konusundaki sınırlılıklar, cinsiyet hiyerarşilerinin farklı görünümlerinden yalnızca birisidir. Kadın kotası ve pozitif ayrımcılık gibi söylemlere rağmen, kadınlar hala yeterli düzeyde temsil edilememektedir. Çalışmada bu tezi doğrulamak amacıyla, 30 Mart 2014 Yerel Seçimi sonuçları Çanakkale örneğinde değerlendirilmektedir. Çalışmanın sorunsalının sınanması amacıyla, Çanakkale 30 Mart 2014 Yerel Seçimi sonuçları ve aday listeleri tablolar halinde değerlendirilmeye tabi tutulmuş, Merkez ve ilçe belediyeler açısından, belediye başkanlığı adaylığı, il genel meclis üyeliği adaylığı ve belediye meclis üyeliği adaylıklarında kadınların hangi oranlarda temsil edildiği incelenmiştir. Her üç adaylık grubu için siyasi partilerin gösterdiği kadın aday sayıları ve kazanan kadın aday sayıları da çalışmaya dâhil edilmiştir. Çanakkale örneğinde, Merkez ve ilçe belediyelerinde belediye başkanlığı ve il genel meclisi üyeliğinde kadınların temsil şansı elde edememiş olması, temsil konusundaki “yokluk durumu” tezini doğrulamaktadır. Çanakkale açısından seçim sonuçları, kadın adayların yerel siyasetteki varlığının sembolik bir değer taşıdığı izlenimi vermekte olup, bu durumun Türkiye genelindeki sonuçlarla da örtüştüğü söylenebilir. Gerek akademik çevre gerekse kamu yönetiminde, yerel siyasette kadın temsiline ait sorunların toplumsal cinsiyet odaklı bir yaklaşımla aşılması önerilmektedir.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF