image.jpg

Derginin Adı: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi
Cilt: 2015/17
Sayı: 28
Makale Başlık: Lider, Teşkilat, Doktrin'in İflası: Ülkücü Harekette 1980 Sonrası Dönüşüm, Bölünme ve İç Çatışma
Makale Alternatif Dilde Başlık: Breakdown of Leader, Organization, Doctrine: After 1980 Changing, Separation and Conflict at Nationalist Movement
Makale Eklenme Tarihi: 8.07.2015
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: 12 Eylül 1980 darbesi Türkiye’de toplumu ve siyaseti derinden etkilemiştir. Bu darbeden etkilenen siyasi oluşumlardan birisi de ülkücü harekettir. Kendisini “komünizme karşı savaşan devletin yanında yardımcı güç” olarak tanımlayan ülkücü hareket, darbe sonrasında bizzat devletin baskısına, yargılamalarına, tutuklamalarına hatta idamlarına maruz kalmış, bu durum ülkücü harekette büyük bir travma etkisi yaratmış, akabinde sorgulamalara ve bölünmeye yol açmıştır. Böylece sarsılmaz ve sorgulanmaz denen “lider, teşkilat, doktrin” şiarında çatlaklar oluşmuştur. Bu araştırmada 12 Eylül sonrası ülkücü harekette fikir bazında ve Büyük Birlik Partisi'nin kuruluşu gibi örgütsel bazda görülen kopuşlar araştırılacak, bu bölünmelerin nedenleri ve sonuçları ele alınacaktır.
Alternatif Dilde Özet: 12 September 1980 military coup affected deeply whole society and politics at Turkey. One of the affected political movements by the coup is the nationalist movement. The nationalist movement had identified oneself as "auxiliary power for the state that fights against communism" before the coup. But after the coup, the nationalists experienced oppression, judgment, torture, arresting even execution from the state. This situation brought into trauma effect and then criticism and separation at the nationalist movement. So, fractures occurred at the "leader, organization, doctrine" watchword. In this study, the separations in idea area and organizational area such as founding Big Union Party and the causes and results of these separations at the nationalist movement will be researched.

PDF Formatında İndir

Download PDF