image.jpg

Derginin Adı: Eğitim Teknolojisi Kuram ve Uygulama
Cilt: 2015/5
Sayı: 2
Makale Başlık: SANAL ORTAMLARDA BİREYLERİN GÜVENİRLİĞİNİN İNTERNET BAĞIMLILIK DURUMLARINA GÖRE İNCELENMESİ
Makale Alternatif Dilde Başlık: AN ANALYSIS OF THE RELIABILITY OF INDIVIDUALS IN VIRTUAL ENVIRONMENT ACCORDING TO INTERNET ADDICTION
Makale Eklenme Tarihi: 12.07.2015
Okunma Sayısı: 2
Makale Özeti: Bu araştırmanın amacı sosyal paylaşım sitelerini kullanan bireylerin sanal ortamlarda gerçek kişiliklerini ne ölçüde yansıttıklarını ve bu ortamlara ve birbirlerine ilişkin güven duygularının düzeylerini belirlemektir. Betimsel tarama modelinde yürütülen çalışmaya 343 birey katılmıştır. Araştırma verileri Sanal Ortam Kişilerarası Güven Ölçeği ve internet bağımlılık ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Toplanan veriler üzerinde; frekans, yüzde, aritmetik ortalama, t, ANOVA ve LSD testleri yapılmıştır (p<,05). Araştırmada özellikle uzaktan eğitimde öğrenci davranışlarını ölçmeye çalışan ve öğretim tasarımı sürecini bu öğrenci özelliklerini belirleyerek başlamak isteyen araştırmacıların dışında psikoloji ve toplum bilimleri araştırmacılarının ilgilerini çekebilecek sonuçlara ulaşılmıştır. Bu sonuçlara göre; Bireyler sanal ortamlarda yeterince dürüst davranmamaktadırlar. Kadınlar sanal ortamlarda erkeklere göre daha olumlu ve dürüst tavırlar sergilemektedirler. Orta yaş grubu bireyler gençlere göre sanal ortamlarda daha dürüst bir tavır sergilemektedirler. Üniversite çağındaki gençler ise sanal ortamlarda yeterince dürüst değillerdir. Benzer şekilde bu gençler sanal ortamlarda daha çok olumsuzluk yaşamaktadırlar. Araştırmaya katılan bireylerin önemli bir bölümünün internet ortamında kontrol kaybına neden olacak düzeyde bağımlı olmadıkları ve bununla birlikte daha fazla çevrimiçi kalma isteklerine dönük algılarının da düşük olduğu gözlemlenmiştir. Son olarak, bireylerin önemli bir çoğunluğunun internet bağımlılığına bağlı olarak sosyal ilişkilerde olumsuzluk yaşamadıkları belirlenmiştir.
Alternatif Dilde Özet: The purpose of this survey is to determine to what extent the individuals who make use of social sites reflect their real characters in virtual environments and the degree of their mutual trust for each other and for these environments. 343 individuals participated in the survey, which was conducted on the basis of descriptive scanning. The data were collected using Virtual Environment Interpersonal Trust Scale and the internet-addiction scale. Frequency, percentage, arithmetic mean, t, ANOVA and LSD tests were carried out on the data collected (p<,05). The survey has revealed some results that may draw the attention of researchers from psychology and social sciences as well as that of the researchers who try to measure the behavior of students in distance learning and who seek to launch the process of teaching design by identifying these features. According to these results, individuals do not act honestly enough in virtual environments. Women are more honest and more positive in virtual environments in comparison with men. Individuals of middle ages exhibit more honest attitude in virtual environments, compared with young people. The young people at the age of university aren’t honest enough in virtual environments. Likewise, these youngsters experience more problems in such environments. It was observed that a great majority of the individuals participating in the survey weren’t so addicted to the internet as to experience a loss of control and also that they had a lower perception to remain more online. Finally, a vast majority of the individuals are observed not to have experienced any negative problems in their social relations resulting from their addiction to the internet.

PDF Formatında İndir

Download PDF