image.jpg

Derginin Adı: Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Dergisi
Cilt: 2011/2
Sayı: 16
Makale Başlık: İşlemsel Fizik ve Kimya Problemlerinde Matematik Kullanım Ölçeği Geliştirilmesi, Geçerlik ve Güvenirliği Çalışması
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 2.07.2012
Okunma Sayısı: 2
Makale Özeti: Çalışmada öğretmen adaylarının işlemsel fizik ve kimya problemlerinde matematik kullanımına yönelik likert tipi geçerli ve güvenilir bir ölçek geliştirilmesi amaçlanmıştır. Ölçeği geliştirme aşamasında mevcut ölçekler incelenmiş, uzman görüşlerine başvurulmuş ve taslak ölçek oluşturulmuştur. Taslak ölçek 434 öğrenciye uygulanarak geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılmıştır. Uygulama sonrasında ölçeğin madde analizi, geçerlik ve güvenirliğine ilişkin, sırasıyla madde toplam ve madde kalan korelasyonları, madde ayırt ediciliği, faktör analizi ve iç tutarlılığı belirleme çalışmaları yürütülmüştür. Ölçeğin kapsam geçerliği uzman görüşleri alınarak sağlanmıştır. Yapı geçerliliği için faktör analizi yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, ölçeğin; 2 faktöre sahip olduğu belirlenmiştir. Bu faktörler için hesaplanan Cronbach alfa katsayıları sırasıyla; 0.720, 0.675 ve tüm ölçek için 0.713’ tür. Ölçeğin Kaiser-Meyer-Olkin değeri 0.679, Bartlett’s Testi değeri ise 936.859 bulunmuştur. Geliştirilen ölçeğin işlemsel fizik ve kimya problemlerinin çözümünde matematiğin kullanımına yönelik geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olarak literatüre katkı yapabileceği düşünülmektedir.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF