image.jpg

Derginin Adı: Çanakkale Araştırmaları Türk Yıllığı
Cilt: 2006/1
Sayı: 4
Makale Başlık: Çanakkale’nin Doğal ve Kültürel Profili: Çanakkale’de Yerli Halkın Turizme Yaklaşımına Yönelik Bir Araştırma
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 28.08.2015
Okunma Sayısı: 2
Makale Özeti: Türkiye’nin coğrafi anlamda kavşak noktasındaki Çanakkale; kültürel, tarihse! ve doğal zenginliklere sahiptir. Bütün bunlar kent için önemli çekicilik unsurlarıdır. Doğal ve kültürel çekicilikler, altyapı ve üstyapı olanakları, kuşkusuz yöre için önemli cazibe unsurlarıdır. Ancak bu unsurlar kadar önemli olan bir diğer unsur da o yörede yaşayan yerli halkın turizme yaklaşımı ve bakışıdır. Yöre halkının turizm konusunda tam bilinçlenmemiş olması, ne kadar çekicilik unsurları bulunursa bulunsun, yöre halkının turizmi kabullenmemesi, turisti yöreden uzaklaştıran çok önemli bir etkendir. Çanakkale doğal, kültürel ve tarihsel zenginliklere sahip olmasına rağmen, bu avantajların kentte yeterince değerlendirildiğini belirtmek mümkün değildir. Bunun en önemli etkenleri arasında potansiyelin yeterince pazarlanamaması ve tanıtımının yapılamaması gelmektedir. Ayrıca, turizmin öneminin yöre halkına ne kadar iyi yansıtılabildiği de kuşkuludur. Yöre halkının turizme ve turistlere karşı tutum ve dayanışları ile görüşlerinin bilimsel bir çalışma ile ortaya konulduğunu söylemek güçtür. Literatür çalışmaları sonucunda bu tip bir çalışma başka yörelerde yapılmışken Çanakkale’de yeterince yapılmadığı görülmektedir. Aslında bu çalışma yörenin turizm açısından öneminin anlatılmasından ziyade yerel halkın turizm ve turistlere karşı düşünce ve çabasını belirlemek böylece de turizm potansiyelini ortaya koymak amacındadır. Çalışma iie elde edilecek bulguların ışığında bir takım istatistiksel değerlendirmeler de yaparak çıkan sonuçlara bakarak, Çanakkale’deki yerli halkın turizme ve turiste yaklaşımı belirlenmeye çalışılmıştır. Tüm bulgular değerlendirildiğinde, yerel halkın görüşleri ile ilgili önemli sayılacak bazı sonuçlara ulaşılmıştır. Ayrıca turistlerin yöreyi ziyaretinde yerel halktan kaynaklanması muhtemel olumsuzlukları ortadan kaldırmak ya da önlem alınması konusunda kamuoyunu bilgilendirmek de amaçlanmıştır.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF