Makale Özeti:
|
Ölçme ve değerlendirme, her türlü eğitsel uygulamanın ve eğitimde nitelik arayışlarının temel unsurudur. Öğretim etkinliklerinin fiziksel olarak ayrı mekânlarda olan öğretici ve öğrenci arasında, çeşitli iletişim teknolojilerinin kullanılarak gerçekleştirildiği uzaktan eğitimde, ölçme ve değerlendirme süreci geleneksel eğitim ortamına göre farklılıklar içermektedir. Uzaktan eğitimde ölçme ve değerlendirme etkinlikleri çoğunlukla kendi kendine öğrenme esaslarına göre hazırlanmış çalışma materyallerine dayalı olarak düzenlenmekte; öğrencilerin başarı düzeylerinin belirlenmesinde daha çok, zaman sınırlı, gözetim altında gerçekleştirilen sınavlardan faydalanılmaktadır.
Anadolu Üniversitesi Açıköğretim sisteminde de, öğrencilerin başarı düzeylerinin belirlenmesinde -bazı programlardaki uygulama dersleri ve stajlar hariç- gözetim altında gerçekleştirilen sınavlardan yararlanılmaktadır. Bu sınavlarda, temel ölçme aracı olarak, objektif testler sınıfında yer alan çoktan seçmeli testler kullanılmaktadır. Testlerde yer alan sorular, temel öğretim ortamı olan ders kitaplarının editörü ya da yazarlarından oluşan soru yazarları tarafından hazırlanmaktadır.
Bu araştırmada, soru yazarlarının, soru hazırlama sürecinde karşılaştıkları güçlüklerin belirlenmesi, bu güçlüklerin cinsiyete, akademik unvana, görev yapılan fakülteye, ölçme ve değerlendirme ile ilgili eğitim etkinliğine katılıp katılmama durumuna göre değişiklik gösterip göstermediğinin ortaya çıkarılması amaç edinilmiştir.
|