Makale Özeti:
|
Teknolojinin toplum hayatına getirdiği yeniliklerle birlikte farklı bina türleri ortaya çıkmış, pek çok binanın standartları değişmiştir. Değişen standartlara göre binaların planlamaları gözden geçirilmiş, mekanları yeniden tanımlanmıştır. Teknolojiye uygun olarak değişen ve mekanları yeniden tanımlanan bina türlerinden biri de eğitim binalarıdır.
Bir görüşe göre eğitim mekanı olarak okul, insanın çevresindeki değişimlere ayak uydurmak üzere birey davranışlarını değiştirmek ve yeni davranışlar kazandırmakla yükümlüdür. Bu yüzden okulun; hem çevredeki gelişmelere uyum sağlayacak, hem de çevredeki gelişme ve değişmeleri oluşturabilecek yeterliliğe sahip olması gerekmektedir [1].
Burada eğitim mekanını;
· Eğitime bir arka plan, bir barınak, bir tanım ve güvence verebilen bir mekan
· Eğitimi organize eden, fiziksel olgu olarak mekan
· Eğitim etkinliği sırasında bu süreçlerin tanımlandığı mekan
· Eğitime bir araç olarak katılabilen mekan
· Eğitimin bir öğesi, hammaddesi yada bir katkı maddesi olarak mekan
vb alternatiflerde tanımlamak olasıdır [2].
Eğitim binalarının yukarıdaki işlevleri yerine getirecek olması; bilim ve teknolojideki gelişmelerin eğitim mekanına bilgisayar, televizyon, eğitim amaçlı uydu yayınları, diz üstü bilgisayar, internet, kablosuz teknolojileri sokması; eğitim felsefelerinin ve eğitim metotlarının değişmesi eğitim mekanlarının yeniden düzenlenmesini zorunlu kılmaktadır.
Teknolojinin eğitim binalarının içine girmesi, eğitim binaları planlaması açısından çeşitli problemleri de beraberinde getirmektedir. Bu problemleri genel olarak aşağıdaki sorularla somutlaştırmak mümkündür:
· Yeni mekan tanımlamaları nasıl olmuştur?
· Gelişen bilgi teknolojileri, öğrenme mekanlarında ne gibi değişiklikler yapmıştır? Öğrenme mekanı için yeni modeller geliştirilmiş midir? [3]
Yeniden tanımlanan eğitim binalarında teknolojik olanakların en çok kullanıldığı öğrenme mekanları, sınıf ve kütüphane mekanlarıdır. Bu konularda akla gelen soruların cevapları, yapılan araştırmalarda ve tasarımlarda yatmaktadır.
|