image.jpg

Derginin Adı: tojet
Cilt: 2005/4
Sayı: 4
Makale Başlık: Grafik Hesap Makinelerinin Matematik Derslerine Adaptasyonu ile ilgili Matematik Öğretmenlerinin Görüşleri
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 11.09.2015
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Eğitim-öğretim adına, bir yeniliğin uygulanabilir olması, öğretmenlerin bu yeniliğin sağlayacağı yararlara inanmış olmalarına ve bu yeniliği sınıflarına taşıyabilecek düzeyde yetiştirilmelerine bağlıdır. Ancak bu durumda öğretmen kendisi için yeni olanı anlama ve uygulama gayreti içine girer. Bu görüşten yola çıkarak, bu araştırma matematik derslerinde, özellikle de geometri konularında, grafik hesap makinelerinin kullanımı hakkında matematik öğretmenlerinin görüşlerini ortaya çıkarmak için yapılmıştır. Bu amaçla, TI-92 grafik hesap makinesi yardımıyla etkinlikler geliştirilmiş ve bu etkinlikler,Trabzon ilinde 14 matematik öğretmenine bir kurs vasıtasıyla tanıtılmıştır. Araştırmacı öğretmen yöntemi kullanılarak, öğretmenlerin kurs süresince etkinliklere katılımı gözlenmiştir. Katılımcı öğretmenlerin görüşlerinde herhangi bir değişiklik olup olmadığını ortaya çıkarmak amacıyla biri kursun başında, diğeri kursun sonunda olmak üzere iki mülakat yapılmıştır. Bu veri kaynaklardan elde edilen nitel veriler analiz edilerek öğretmenlerin grafik hesap makinelerine bakışları tespit edilmiştir. Araştırmadan elde edilen veriler, kurstan önce hiçbir öğretmenin grafik hesap makinesi teknolojisinden haberdar olmadığını göstermiştir. Ayrıca öğretmenlerin, matematik derslerinde hesap makinesi kullanımının öğrencilerin işlemsel becerilerine zarar verebileceği konusunda hemfikir olduğu görülmüştür. Kurstan sonra ise öğretmenlerin çoğu, bu teknolojinin öğrencinin ilgisini derse çekeceği, etkili ve kalıcı öğrenmeyi sağlayacağı, öğrencileri araştırmaya sevk edeceği, dolayısıyla matematik derslerinde kullanımının faydalı olacağı şeklinde görüşler bildirmiştir. Yalnızca dört öğretmenin görüşlerinde çok fazla bir değişiklik olmadığı görülmüştür. Ayrıca bu çalışma, grafik hesap makinesi ve benzeri teknolojilerin matematik eğitiminde etkin bir şekilde kullanılabilmesi için müfredat programını ve üniversite giriş sınavlarını da içine alan pek çok alanda köklü değişikliklerin yapılması gerekliliğini ortaya koymuştur.
Alternatif Dilde Özet: Any educational reform to be applicable depends on teachers’ believes of this reform’s usefulness and teachers being educated to carry out this reform to their classroom. Only then teacher can endeaver into unterstand and apply what is new for him/her. The study aims to examine the view of mathematics teachers on the use of graphing calculators in mathematics classroom spesifically at the geometry subjects. For this purpose, the activities were developed with TI-92 graphing calculator and introduced to fourteen mathematics teachers with the course in the city Trabzon. By using action researh method, teachers’ participation to the activities were observed during the course process. In order to reveal if any changes has been made to participant teachers’ view or not, interviews with the teachers were carried out both at the beginning and at the end of the course. The qualitative method was used to analyse and interpret data to draw conclusions about teachers’ views on the use graphing calculator in mathematics teaching. The data obtained from the study indicate that before the course none of the teachers were aware of the graphing calculator. Besides. These teachers share the same ideas on the issue that graphing calculatormight be harmful to students’ procedural abilities. After the course, most of the teachers stated that graphing calculator capture the students interest to mathematics course, enable them effective and permanent learning and encourage them to investigation which make the use of graphing calculators in mathematics classroom useful. Only four teachers’s view had not been changed much. In addition, this study indicates that the use the graphing calculator and related technologies in teaching mathematics effectively and widely require several fundemental changes involving curriculum and the Universty Entrance Examinations.

PDF Formatında İndir

Download PDF