image.jpg

Derginin Adı: İktisadi İdari Bilimler Dergisi
Cilt: 2012/2
Sayı: 5
Makale Başlık: ÇALIŞMA KÜLTÜRÜNDE TOPLUMSAL HAFIZANIN İZLERİ: HOFSTEDE ENDEKSLERİ ÇERÇEVESİNDE İSKANDİNAV ÜLKELERİ
Makale Alternatif Dilde Başlık: TRACE OF PUBLIC’S MEMORY ON BUSİNESS CULTURE: SCANDINAVIAN COUNTRIES WITHIN THE FRAME OF HOFSTEDE INDICES
Makale Eklenme Tarihi: 7.07.2012
Okunma Sayısı: 11
Makale Özeti: Paylaşılan ortak inançlar, normlar, algılamalar, toplumsal roller, ve kuşaktan kuşağa aktarılan değerler kültürü oluşturmaktadır. Bir kişi için hafıza neyse, bir toplum için de kültür onu ifade etmektedir. Toplumda ortaya atılan bir görüş doğru veya yanlış olarak tartışılmadan direkt kabul görüyorsa eğer bu görüş o toplumun kültürünü yansıtıyor demektir. Dille, ortak bir geçmişle, ortak söylemler ve sembollerle, toplumsal değer ve kurallarla yoğrulmuş olan kültür o toplumun çalışma kültürünün de belirleyicisi olmuştur. Bu çalışmada, bir refah adası olan İskandinavya’nın birbirine hem çok benzeyen hem de farklılaşan çalışma kültürleri, Geert Hofstede’in kültürel boyutları çerçevesinde karşılaştırmalı olarak ele alınarak, ülkelerin kültürel kodlarının çalışma kültürünü nasıl etkilediği ülke karşılaştırmalarıyla açıklanmıştır.
Alternatif Dilde Özet: Common beliefs, rules, perceptions, social roles and social values which are inherited from generation to generation creates the culture. Culture is public’s memory. If a view is accepted directly without discussing, we understand that this view reflects the society’s culture. All of this elements which creates the culture, determinative business culture of the society. This study want to present affects of society culture on business culture. For this reason the study of Geert Hofstede’ – culturel dimensions- were used to understand Scandinavian - welfare island- countries’ cultures and business cultures why so similar yet so different.

PDF Formatında İndir

Download PDF