image.jpg

Derginin Adı: MELİKŞAH ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ DERGİSİ
Cilt: 2013/2
Sayı: 1
Makale Başlık: ALMANYA'DAKİ ÇALIŞMALARA AİT PRİMLERİN İADESİ HALİNDE ÜLKEMİZDE YURT DIŞI BORÇLANMA HAKKI VE SİGORTALILIK BAŞLANGIÇ TARİHİNİN TESPİTİ
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 1.10.2015
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: İş Hukuku ve özelinde Sosyal Güvenlik Hukukunda sağlıklı bir yargıya ulaşmak; bu hukuk dalına özgü temel ilkelerin ve yürürlükteki mevzuatın çok iyi bilinmesini, düzenlediği hukuki ilişkilerin tarafları olan işçi, işveren ve Kurumun korunmaya değer menfaatleri, iş hayatının gerekleri ve Kurumun aktüeryal dengesinin çok hassas bir terazide dengelenmesini gerektirir. Yürürlükteki mevzuat ile açıkça düzenlenmemiş bir hususta yapılacak yorumun, kişilerin sosyal güvenlik haklarını ortadan kaldırması sonucunu doğurduğu hallerde, bu yorumun yukarıda ifade edilen temel ilkeler ve mevzuata uygun olup olmadığına ve taraflar arasındaki dengenin gözetilip gözetilmediğine daima eleştirel bir gözle bakılması gerektiği inancındayım. Sosyal Güvenlik Hukuku, soyut kavramların ağırlıkta olduğu ve mevzuatın herhangi bir hükmünün diğer hükümler gözetilmeden yorumlanması halinde sıklıkla hatalı sonuçlara ulaşılan bir hukuk dalıdır. Dolayısıyla yürürlükteki mevzuat ile düzenlenmemiş bir hususta varılan yargının, kişilerin sosyal güvenlik haklarını ortadan kaldırması sonucunu doğurduğu hallerde, bu yargının sağlıklı bir hukuksal gerekçesi olmalı ve yukarıda ifade edilen denge gözetilmiş olmalıdır. Aksi hal, sosyal güvenlik haklarını temelsiz ve gerekçesiz bir biçimde daraltır, eşitsizliğe yol açar. Bu çerçevede çalışmamızda, Alman emeklilik sigortasından prim iadesinin koşulları, kapsamı ve yöntemi ile prim iadesinin borçlanma hakkına ve sigortalılık başlangıç tarihinin tespitine etkisi üzerinde durulacaktır.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)