image.jpg

Derginin Adı: Kastamonu Üniversitesi Kastamonu Eğitim Dergisi
Cilt: 2015/23
Sayı: 4
Makale Başlık: Negatif Duygunun Siber Zorbalık ve Mağduriyete İlişkin Yordayıcı Rolünün İncelenmesi
Makale Alternatif Dilde Başlık: Investigating The Predictive Role Of Negative Affect On Cyber Bullying and Victimization
Makale Eklenme Tarihi: 10.10.2015
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Bu araştırmanın amacı negatif duygunun siber zorbalık ve mağduriyet üzerindeki yordayıcı etkisini incelemektir. Araştırmanın örneklemini Erzurum ilinde öğrenim gören 360 ortaokul öğrencisi oluşturmaktadır. Katılımcılara Negatif Duygu Ölçeği ile Siber Zorbalık Envanteri uygulanmıştır. Negatif duygu ile siber zorbalık ve mağduriyet arasındaki ilişkileri incelemek için yapılan korelasyon sonucunda siber zorbalık ve siber mağduriyetin negatif duygu ile pozitif ilişkili olduğu görülmüştür. Araştırmanın sonucunda negatif duygu örtük değişkeninin (NGD) siber zorbalık (SZ) ve siber mağduriyet (SM) örtük değişkenini pozitif yönde ve anlamlı olarak yordadığı ortaya çıkarılmıştır. Bununla birlikte NGD örtük değişkeninin SZ örtük değişkeninin %7’sini ve SM örtük değişkeninin de %8’ini açıkladığı belirlenmiştir.
Alternatif Dilde Özet: The aim of this study is to investigate the predictive effect of negative affect on cyber bullying and victimization. Participants were 360 secondary school students who were enrolled in different secondary schools at Erzurum. In this study, Negative Affect Scale and The Revised Cyberbullying Inventory were applied. In correlation analysis, engagement in cyber bullying and exposure to cyber bullying were found positively related to negative affect. According to path analysis results, cyber bullying and cyber victimization was predicted positively by negative affect. According to results, negative affect (NGA) predicted positively cyber bullying and accounted for 7 % of the cyber bullying Results from structural equation modelling indicated that negative affect (NGA) predicted positively cyber victimization and accounted for % 8 of the cyber victimization.

PDF Formatında İndir

Download PDF