image.jpg

Derginin Adı: Türk Üstün Zeka ve Eğitim Dergisi (Turkish Journal of Giftedness and Education)
Cilt: 2014/4
Sayı: 1
Makale Başlık: The Nuremberg Music-Ecological Approach: Why are Some Musicians Internationally Successful and Others Not?
Makale Alternatif Dilde Başlık: Nürnberg Müzik Ekolojik Yaklaşımı: Neden Bazı Müzisyenler Uluslararası Başarılı, Diğerleri Değil?
Makale Eklenme Tarihi: 30.10.2015
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Success in music depends on a number of crucial factors with musical talent figuring prominently in gifted research. However, in the Nuremberg Music-Ecological Approach presented in this paper a different view is taken. Instead of talents and factors, the concept of available resources in an individual´s actiotope (Ziegler, 2005) is put in the center of our analysis. Educational Capital refers to exogenous resources and comprises five different forms of resources: Economic Educational Capital, Cultural Educational Capital, Social Educational Capital, Infrastructural Educational Capital and Didactic Educational Capital. Learning Capital refers to endogenous resources and also comprises five different forms of resources: Organismic Learning Capital, Actional Learning Capital, Telic Learning Capital, Episodic Learning Capital and Attentional Learning Capital. Results of an empirical study are reported which was designed to test the claim that successful professional musicians possess more Educational Capital as well as more Learning Capital than their less successful colleagues. The hypothesis was confirmed with a sample of professional musicians who were successful on a local, regional or international level.
Alternatif Dilde Özet: Müzik alanında başarı daha çok üstün zeka araştırmalarında baskın yer bulan müzik yeteneği ile birlikte bir takım faktörlere bağlıdır. Bu çalışmada sunulan Nürnberg Müzik Ekolojik Yaklaşımında ise farklı bir bakış açısı ele alınmıştır. Yetenekler ve faktörler yerine bireyin eylem alanında varolan kaynaklar (Ziegler, 2005) analizin merkezine alınmıştır. Eğitimsel Kapital dışsal kaynakları ifade eder ve beş farklı kaynak türünü kapsar: Ekonomik eğitimsel kapital, kültürel eğitimsel kapital, sosyal eğitimsel kapital, altyapısal eğitimsel kapital ve öğretici/didaktik eğitimsel kapital. Öğrenme Kapitali içsel kaynakları ifade eder ve beş farklı kaynak tü- rünü içermektedir: Biyolojik öğrenme kapitali, eylemsel öğrenme kapitali, öğrenme amaçları kapitali, periyodik öğrenme kapitali ve dikkat kaynakları öğrenme kapitali. Başarılı profesyonel müzisyenlerin eğitim ve öğrenme kapitallerinin daha az başarılı olan meslektaşlarına göre daha sık sergiledikleri hipotezini test etmek amacıyla tasarlanmış olan deneysel bir araştırmanın bulguları rapor edilmiştir. Hipotezler yerel, bölgesel veya uluslararası düzeyde başarılı olan müzisyenlerden oluşan bir örneklem ile doğrulanmıştır

PDF Formatında İndir

Download PDF