image.jpg

Derginin Adı: Türk Üstün Zeka ve Eğitim Dergisi (Turkish Journal of Giftedness and Education)
Cilt: 2015/5
Sayı: 1
Makale Başlık: Intelligence and Self-Control Predict Academic Performance of Gifted and Non-gifted Students
Makale Alternatif Dilde Başlık: Zekâ ve Öz-Kontrol ’un Üstün Zekâlı ve Normal Öğrencilerin Akademik Performansları ile Olan İlişkisi
Makale Eklenme Tarihi: 30.10.2015
Okunma Sayısı: 3
Makale Özeti: The role of intelligence and self-control on academic performance of academically gifted and non-gifted students was investigated. Intelligence was measured by the Cognitive Ability Test (CAT) which consisted of two subscales: verbal subtest and quantitative subtest. Selfcontrol was assessed by observing the level of students’ commitments to submit their assignments and homework timely. The sample consisted of 74 freshmen- male students. Academically gifted students were selected based on their academic performance as indicated by their GPA scores, the cut-off point was 3.50 out of 5.00. Intelligence and Self-control were entered a linear multiple regression model as independent variables whereas students’ GPAs in the first semester was entered as the criterion variable. The results showed that both intelligence and self-control correlated significantly with GPA for the whole sample, r (74)=.31 and .58 respectively (p<.01). Intelligence and selfControl did not correlate significantly with each other. The results also showed that for the whole sample both intelligence and self-control accounted for 42% of the variance in students GPAs. For the gifted sample, both intelligence and self-control explained around 59% of the variance in the GPAs.
Alternatif Dilde Özet: Bu çalışmada zekâ ve öz-kontrolün akademik olarak üstün zekâlı ve normal öğrencilerin akademik performanslarındaki rolü araştırılmıştır. Zekâ ölçümlerinde sözel ve sayısal olmak üzere iki alt testten oluşan Bilişsel Yetenek Testi (CAT) kullanılmıştır. Öz-kontrol ise öğrencilerin ödevlerini ve görevlerini zamanında yapma davranışları gözlemlenerek değerlendirilmiştir. Üniversiteye devam eden 74 erkek birinci sınıf öğrencisi araştırmanın katılımcılarını oluşturmaktadır. Not ortalamaları 5 üzerinden 3,5’u geçen katılımcılar akademik üstün zekâlı olarak seçilmiştir. Zeka ve öz-kontrol puanları bağımsız değişken, ilk dönem not ortalaması ise kriter değişkeni olarak kullanılarak çoklu doğrusal regresyon modeli oluşturulmuştur. Bulgulara göre zeka ve öz-kontrol ile not ortalamaları arasında tüm örneklem için anlamlı bir ilişki bulunmuş r(74)= .31 ve .58; p<.01, zeka ve özkontrol arasında ise anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Tüm örneklem için zekâ ve öz-kontrol notların %42’sini açıklarken, üstün zekâlı grupta bu oran %59 olarak bulunmuştur.

PDF Formatında İndir

Download PDF