image.jpg

Derginin Adı: Çanakkale Araştırmaları Türk Yıllığı
Cilt: 2015/13
Sayı: 19
Makale Başlık: Vasárnapi Ujság Örneğinde Macar Basınında I. Dünya Savaşı’nın İlk Yansımaları ve Osmanlı Devleti’nin Savaşa Girmesi
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 4.11.2015
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Milyonlarca insanın ölümüne, sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda büyük bir yıkıma neden olan I. Dünya Savaşı sırasında pek çok gazete ve mecmua faaliyet göstermekteydi. Savaşa taraf olan ülkelerdeki bu tür yayın organlarının tamamen yansız ve tarafsız olduğu söylenemese, hatta zamanla bunların bir propaganda aracı olarak kullanılabildikleri görülse dahi bu, yine de bu yayımların önemini azaltmamaktadır. Zira bu yayımlar bulundukları coğrafyadaki insanların savaşı kendi pencerelerinden algılayış biçimlerini yahut onlara algılatılmak istenen düşünceyi sergilemeleri bakımından son derece önemlidir. Bu yayım organlarından biri de Macaristan’da faaliyet göstermiş olan Vasárnapi Ujság idi. Bu çalışmada, I. Dünya Savaşı’nın başlamasının, ilk etkilerinin ve Türklerin bu savaşa katılmasının Vasárnapi Ujság’ın sayfalarında o dönem nasıl yer bulduğu ve bunların Macarlar tarafından nasıl algılandığı gösterilmeye çalışılmıştır.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF