image.jpg

Derginin Adı: Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Cilt: 2011/6
Sayı: 6
Makale Başlık: FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ ÖĞRENCİLERİNİN MATERYAL TASARIMINDA YARATICILIKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ
Makale Alternatif Dilde Başlık: EVALUATION OF PRESERVICE SCIENCE EDUCATION STUDENTS CREATIVITY IN THE PROCESS OF INSTRUCTIONAL MATERIAL DESIGN
Makale Eklenme Tarihi: 14.08.2012
Okunma Sayısı: 97
Makale Özeti: Yaratıcı düşünme becerilerine sahip bireylerin yetiştirilmesinde en önemli görev öğretmenlere düşmektedir. Ancak öğretmenlerin bu alandaki yeterliliklerinin ne düzeyde olduğu tam olarak bilinmemektedir. Bu araştırmanın amacı, Adıyaman Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği programında öğrenim gören öğrencilerinin “Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı” dersi kapsamında öğretim materyali hazırlarken, materyal hazırlama sürecinde ve hazırladıkları materyale göre yaratıcılıklarını değerlendirmektir. Bu çalışmada, nitel araştırma yöntemlerinden biri olan, bir ya da birkaç özel durumun derinlemesine incelenerek analiz edilmesini sağlayan durum çalışması yöntemi kullanılmıştır. Yapılan araştırma materyal tasarlama sürecinin ve ortaya konulan ürünün yaratıcılık gerektirdiğini göstermiştir. Ayrıca materyallerin yeni, özgün ve farklı oldukları ile ilgili dönütler alınmıştır. Öğrencilerin yaratıcı düşünme ile ilgili ciddi etkinliklerde bulundukları ortaya çıkmıştır.
Alternatif Dilde Özet: Training individuals with creative thinking skills is one of the most important tasks for all teachers. However, teachers' qualifications in this field are unknown. The purpose of this study is to evaluate 3th class Science Education students studying in Instructional Technologies and Material Design course within the scope of creativity in the process and at the end of preparing instructional material in Education Faculty, Adıyaman University In this study, case study which one of the qualitative research methods used in order to in-depth analyze the situation. The research showed that the instructional material design process and instructional material as a product requires creativity. In addition feedbacks about developed instructional materials showed that they are new, original and different. It is believed that during instructional material development process, students' showed serious activities about creative thinking.

PDF Formatında İndir

Download PDF