image.jpg

Derginin Adı: Eğitimde Kuram ve Uygulama / Journal of Theory and Practice in Education
Cilt: 2014/10
Sayı: 2
Makale Başlık: Ebeveyn Duygu Sosyalleştirme Davranışlarının Açıklayıcı Bir Bağlam İçinde Daha iyi Anlaşılması
Makale Alternatif Dilde Başlık: A Better Understanding of Parental Emotional Socialization Behaviors with an Illustrative Context
Makale Eklenme Tarihi: 13.12.2015
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Bu çalışmanın amacı, ebeveyn duygu sosyalleşme davranışları ve süreçlerine çocukların duygusal yeterlikleri kapsamında sayısı giderek artan önemli çalışmaları sentez haline getirerek konuya açıklayıcı bir çerçeve sağlamaktır. Bu açıklayıcı bakış açısı aynı zamanda diğer ebeveyn nitelikleri ile birlikte oluşturulmaya çalışılmıştır. Ebeveyn duygu sosyalleştirme davranışlarının açıklanması, ilk olarak ebeveyn ve çocuk arasındaki ilişkiyi ve çocuğun gelişimsel çıktılarını etkileyen temel kavramlardan biri olan ebeveynlik stilleri üzerine kurulmuştur. Diğer yandan, ebeveyn duygu sosyalleştirme davranışlarının ebeveynlik stillerinden daha çok duygu ile ilişkili davranışlara atıfta bulunduğu gerçeğinden hareket edildiğinde, ebeveyn duygu sosyalleştirme davranışlarının daha ayrıntılı bir açıklamayı gerektirdiği açıktır. Bu çerçevede duygu sosyalleştirme süreçleri alan yazınında yer alan model olma, rehberlik etme, çocuğun duygusuna tepki verme/durumsallık ve üstduygu felsefesi hipotezlerine göre açıklanmıştır. Bu çalışmada aynı zamanda ebeveyn sosyalleştirme hedef ve uygulamalarının sosyalleştirme davranışlarını ve duygusal yeterliği nasıl etkilediğini açıklamak için LeVine’nin ebeveynlik modeli de dikkate alınmıştır. Çalışma, duygu sosyalleştirme davranışlarını etkileyen veya katkıda bulunan diğer etmenleri de (örn., kültür, cinsiyet,aile üyelerinin tamamlayıcı davranışları, sosyoekonomik düzey) tartışarak sonuçlandırılmıştır.
Alternatif Dilde Özet: The goal of this study is to provide an illustrative framework for synthesizing derived from a growing body of crucial studies on parental emotional socialization behaviors and processes with regard to children’s emotional competence. This explanatory perspective has also been tried to be established with other relevant parental characteristics. Explaining the parental emotional socialization behaviors are firstly established upon the parental styles which is one of the basic concepts that affecting the relation between parent and child and the developmental output of the child. On the other hand, when acting of the reality that parental emotional socialization refers to more specific emotion-related behaviors rather than general parenting styles, it is obvious that parental emotional socialization is required more detailed explanations. Within this framework, emotional socialization processes have been defined based upon the hypotheses in the literature such as modeling, coaching, contingency and meta-emotion philosophy. In this study, Le Vine’s parental model has also been considered for explaining how parental socialization goals and practices affect the emotional socialization behaviors and emotional competence. This study ends with discussing the other factors (e.g., culture, gender, complementary behaviors of the family members, socioeconomic status) that affected or contributed the emotion socialization behaviors.

PDF Formatında İndir

Download PDF