image.jpg

Derginin Adı: Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Cilt: 2011/7
Sayı: 7
Makale Başlık: MAARİF SALNÂMELERİNE GÖRE TRABLUSŞAM SANCAĞI’NIN EĞİTİM KURUMLARI
Makale Alternatif Dilde Başlık: THE EDUCATIONAL INSTITUTIONS of SANCAK OF TRIPOLI (TRABLUSŞAM) ACCORDING TO MAARİF SALNAMES
Makale Eklenme Tarihi: 15.08.2012
Okunma Sayısı: 4
Makale Özeti: Osmanlı devletinin bir yıl içinde olan eğitim ve öğretim hizmetlerini tespit etmek amacıyla hazırlamış olduğu maarif salnâmeleri, araştırmacılar için birinci elden kaynaklardır. Bu yıllıklar, yazıldıkları dönemin eğitim kurumları, öğrenci, öğretmen sayıları ve teşkilatı hakkında pek çok bilgiyi ihtiva etmektedir. Bu çalışmada Osmanlı devletinde Beyrut vilayetinin sancağı olan Trablusşam’ın eğitim kurumları, maarif salnâmeleri verilerine göre araştırılmıştır.
Alternatif Dilde Özet: Maarif salnames (annuals of education), prepared by ottoman Empire in order to determine the services of education and teaching within year in the contry, are first-hand sources for researchers. These annuals include much information about educational institutions of the period in which they were published, the number of students and teachers, and the organization. In this study, educational institutions of Tripoli (Trablusşam), which is a sanjak of the province of Beirut in Ottoman Empire, have been investigated according to date on the annuals of education.

PDF Formatında İndir

Download PDF