image.jpg

Derginin Adı: Kalem Uluslarasi Egitim ve Insan Bilimleri Dergisi
Cilt: 2015/2
Sayı: 9
Makale Başlık: Okul Yöneticilerinin Yaptığı ve Yapmak İstediği İşler ile İş Doyumları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
Makale Alternatif Dilde Başlık: An Examination of the Relationship between Job Satisfaction and Works that School Principals Do and Want to Do
Makale Eklenme Tarihi: 29.12.2015
Okunma Sayısı: 2
Makale Özeti: Bu araştırmanın amacı; Eskişehir ilinde görev yapan ilköğretim okul yöneticilerinin, görevlerinin ne olduğu ve ne olması gerektiği konusundaki görüşlerini belirlemek, bu görevleri nasıl yaptıkları ya da yaptırdıkları hakkında görüşlerini almak, okul yöne-ticilerinin yaptıkları ve yapmak istedikleri işler ile iş doyumu bileşenlerinden etkile-şim, işin doğası, kurumun hedeflerinde açıklık ve prosedür arasındaki ilişkiyi; okul yöneticilerinin öğretmen, öğrenci, diğer çalışanlar ve çevresiyle nasıl bir etkileşim kurduğu, karşılaştığı sorunlara nasıl çözüm getirdiği konuları arasındaki ilişkinin ne düzeyde olduğunu belirlemektir. Araştırma bulgularına göre, eğitimde hizmet yılı ve yöneticilik yılı bakımından okul yöneticilerinin iş doyumlarında farklılaşmalar tespit edilmiş ve okul yöneticilerinin yaptıkları ve yapmak istedikleri işler arasında anlamlı bir fark olduğu bulunmuştur. Bununla birlikte yaptıkları ve yapmak istedikleri işlerin alt boyutlarıyla iş doyumunun alt boyutları arasında farklı düzeylerde anlamlı ilişkiler olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca okul yöneticilerinin işlerini çok çeşitli ve karmaşık bulmaları sebebiyle mevcut durumlarından memnun olmadıkları ve işlerinde iyileş-tirmelerin yapılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Okullarda niteliğin arttırılması için okul yöneticilerinin yaptıkları ve yapmak istedikleri işler arasındaki uçurumun ortadan kaldırılması ve okul yöneticilerinin iş doyumları arttırılarak öğrenme ve öğretme süreci ile ilgili işlere yoğunlaşmalarının sağlanması önerilmiştir.
Alternatif Dilde Özet: The purpose of this study was to examine elementary school principals’ thoughts about what their duties are and what their duties should be, to take view how they do their works or how they have works done, to reveal relationship between works that principals do and want to do and sub-dimension of job satisfaction (interaction, nature of job, clarity of institution’s aims, procedure) and to define level of relationship between how school principals make relationship with teacher, stu-dents, staff and school environment and how they solve problems which they face. According to years of work and years of work as principal, some differences were found in school principals’ job satis-faction. A meaningful relation was found between works that school principals do and want to do. Besides, meaningful relations in some different levels were found between sub-dimension of works that principals do and want to do and sub-dimension of job satisfaction. It was found that school principals find their job complicated and too much. So they were not satisfied with their job. To increase school quality, it is needed to remove distinction between what school prin-cipals do and what principal want to do and it is needed to have prin-cipals concentrate on learning and teaching process by increasing school principals’ job satisfaction.

PDF Formatında İndir

Download PDF