image.jpg

Derginin Adı: Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi
Cilt: 2005/6
Sayı: 1
Makale Başlık: Baş Makale: Olumlu Davranışsal Destek
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 6.01.2016
Okunma Sayısı: 8
Makale Özeti: Gelişimsel geriliği olan bireylerde problem davranışlar sıklıkla görülmektedir. Bu davranışların azaltılmasında en etkili yöntemlerden biri olumlu davranışsal destek uygulamasıdır. Olumlu davranışsal destek gelişimsel geriliği olan bireylerin yaşam kalitesini artırmak ve problem davranışları azaltmak için uygulamalı davranış analizi ilkelerini ve sistem değişikliklerini kullanan bir yaklaşımdır. Bu makalenin amacı, olumlu davranışsal destek tanımına, olumlu davranışsal desteğin kuramsal dayanaklarına, olumlu davranışsal desteğin özelliklerine ilişkin bilgi sağlamaktır. Ayrıca, bu makalede olumlu davranışsal destek programlarını hazırlamak ve uygulamak için izlenecek altı basamak açıklanmıştır.
Alternatif Dilde Özet: Individuals with developmental delays frequently show problem behaviors. Positive behavioral support program (PBS) has been found be one of the most effective methods to reduce such behaviors. Positive behavior support is an approach that uses principles of applied behavior analysis and systems change methods (environmental redesign) to enhance quality of life for individuals with developmental disabilities and minimize problem behaviors. The purposes of this article are to provide information about (a) the definition of positive behavior support, (b) the conceptual basis of positive behavior support, (c) the features of positive behavior support. Also, the six main steps involved in developing and conducting behavior support is decribed in this article.

PDF Formatında İndir

Download PDF