image.jpg

Derginin Adı: Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi
Cilt: 2009/10
Sayı: 1
Makale Başlık: Rehber Öğretmen Özel Eğitim Öz Yeterlik Ölçeği: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması
Makale Alternatif Dilde Başlık: School Counselors’ Self-Efficacy Scale regarding Special Education (SCSSSE): Validity and Reliability Results
Makale Eklenme Tarihi: 9.01.2016
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Bu çalışmanın amacı okul rehber öğretmenlerinin özel eğitimde psikolojik danışma ve rehberlikle ilgili görevlerine ilişkin öz yeterlik algılarını belirlemeye yönelik bir ölçek geliştirmek ve ölçeğin psikometrik özelliklerini (geçerlik ve güvenirlik) değerlendirmektir. Çalışmada, ilköğretim ve orta öğretim kurumlarında görev yapmakta olan, 22–58 yaşları arasında, 158’i (%57) kadın ve 119’u (%43) erkek toplam 277 rehber öğretmenden elde edilen veriler kullanılmıştır. Ölçeğin geçerlik çalışmaları kapsamında uzman görüşüne dayalı kapsam geçerliği, yapı geçerliği amacıyla da faktör analizi yapılmıştır. Güvenirliği test etmek amacıyla ise testtekrar test ve iç tutarlığı analiz edilmiştir. Yapılan geçerlik ve güvenirlik çalışmaları sonucunda, ölçeğin 40 maddeden oluştuğu ve ölçmek istediği yapıyı tek boyutlu olarak ölçtüğü görülmüştür. Test-tekrar test sonucu r=0.96 ve Cronbach Alfa değeri 0.98 olarak bulunmuştur. Ölçeğin psikometrik özelliklerinin, rehber öğretmenlerin özel eğitime ilişkin öz yeterlik algılarını belirlemede kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir araç olduğu bulunmuştur.
Alternatif Dilde Özet: The purpose of this study was to develop and examine reliability and validity of the School Counselors’ Self-Efficacy Scale regarding Special Education (SCSSSE). Participants included 277 school counselors working at elementary schools in Turkey. Out of 277, 158 (57%) were female and 119 (43%) were male. Participants’ ages ranged from 22 to 58 with a mean of 38 (SD: 5.7). Regarding validity of the SCSSSE, content validity and construct validity were explored through item analysis and exploratory factor analysis. Test-retest and internal consistency were also checked for reliability. The result of studying validity and reliability shows that scale has one construct dimension. Test-retest reliability of scale is r=0.96 and Cronbach Alpha value is 0.98. Results indicate that the SCSSSE is one factor 40-item scale with high reliability. As a conclusion, the SCSSSE has enough psychometric features and is a valid and reliable scale could be used to examine school counselors’ sense of self-efficacy regarding special education.

PDF Formatında İndir

Download PDF