image.jpg

Derginin Adı: iojes
Cilt: 2010/2
Sayı: 2
Makale Başlık: First Rank Concept at University Entrance Examination and Giftedness
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 6.03.2011
Okunma Sayısı: 5
Makale Özeti: The purpose of this study was to investigate whether there is a relationship between first rank concept at University Entrance Examination (UEE) and giftedness. Firstly, all interviews with champions of UEE checked over and then decided five main judgments which explain their opinion. Those judgments were checked with champion in 2006 UEE with qualitative research. To evaluate the data, five experts’ opinion was used. In this study you can find out decisions from literature to discuss our results. As a conclusion it was reached that champions of UEE are gifted at solving tests and there are also other gifted students accept champions. This research has an importance to show an evaluation from champion in 2006 UEE about education system which he was educated in.
Alternatif Dilde Özet: ‚Üniversiteye Giriş Sınavı (ÜGS) Birinciliği‛ ve ‚Üstün Yeteneklilik‛ kavramları arasında bir ilişki olup olmadığı ve/veya varsa nasıl bir ilişki olduğunu açıklamaya yönelik bu çalışma için ilk olarak ÜGS birincileri ile yapılmış olan yazılı görüşmeler taranmıştır. Bu görüşmelerdeki ortak noktalar, bir başka ÜGS birincisi ile yapılan bütüncül bir görüşme kullanılarak doğrulanmıştır. Tespit edilen özellikler, ÜGS sınav sistemi ile ilgili yapılmış çalışmalarla birlikte üstün yetenekliler ile ilgili literatürle karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Tartışmalarda literatür dışında ÜGS birincisi ile yapılan nitel araştırma verileri de kullanılmıştır. Ayrıca çalışmada, ÜGS birincilerinin üstünlüğü konusunda uzman görüşü alınmıştır. Elde edilen bulgular ışığında; ÜGS birincilerinin üstünlük açısından diğer derece sahipleriyle kıyaslamanın sağlıklı olmayacağı ama belli yüzdelik dilimde olup derece yapmış öğrencilerin üstün yetenekli olarak tanımlanabileceği sonucuna varılmıştır. Bu çalışmanın bir diğer önemli sonucu da ÜGS sınavında ileri derece başarı gösterememiş üstün yeteneklilerin olduğu hatırlatması ve bunların sınav sisteminden kaynaklı nedenlerle belirlenemediğini vurgulamasıdır. Bu çalışma, üstün yeteneklilerin sıkıntılarını ve beklentilerini ortaya koyması açısından da önemlidir. Anahtar Sözcükler: Üniversiteye Giriş Sınavı Birinciliği, Üstün Yeteneklilik

PDF Formatında İndir

Download PDF