image.jpg

Derginin Adı: iojes
Cilt: 2010/2
Sayı: 2
Makale Başlık: Hydrological Cycle through Spiral Curriculum Model in Science Education: The United States versus Turkey
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 6.03.2011
Okunma Sayısı: 15
Makale Özeti: Hydrological cycle is a concept of 4 through 8 grade elementary science curriculum providing an active environmental education. Scope and sequence of the objectives and/or standards in the Turkish and American science curricula seem to follow a different pattern. In this study, theefore, the hydrological cycle in science curricula of Turkey and The USA was compared. The directly and indirectly related standards about “water” and “hydrologic cycle” of the Turkish science curriculum were identified and compared. As a result of the study, data obtained from the content analysis of Turkish and The USA science curricula indicated that both curricula have a spiral model design but Turkish science curricula does not show a continuous sequence.
Alternatif Dilde Özet: Su döngüsü, ilköğretim Fen ve Teknoloji dersi programında yer alan, öğrencilere çevre bilincinin kazandırılmasında aktif uygulamaları içeren bir kavramdır. Türkiye ve ABD fen programlarındaki kazanım ve/veya standartların içerik ve sıralaması farklılık göstermektedir. İlköğretim 4.-8. sınıf düzeyinde su döngüsü kavramının Türkiye ve ABD fen programlarındaki boyutunun ortaya konulduğu bu çalışma, ilgili kavramın içerik ve programdaki yerinin ortaya konulması açısından önem taşımaktadır. Çalışmada doküman analizi uygulaması ile “su” ve “su döngüsü” ile ilköğretim düzeyinde doğrudan ve dolaylı olarak ilişkili olabilecek kazanımlar belirlenmiştir. Belirlenen kazanımlar ABD ulusal fen eğitimi standartları ve yerel (eyalet) düzeyde bu standartlara göre hazırlanan programlar ile kıyaslanmıştır. Değerlendirmeler sonucunda, ABD’de ulusal standartların hazırlanmasında sarmal yaklaşım benimsenirken, Türkiye’deki Fen ve Teknoloji dersi programında bu modelin süreklilik göstermediği ortaya konulmuştur. Anahtar Kelimeler: Su döngüsü, Fen ve Teknoloji eğitimi, sarmal program, çevre eğitimi, yaş düzeyine göre fen konularının dizilişi

PDF Formatında İndir

Download PDF