image.jpg

Derginin Adı: Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Dergisi
Cilt: 2012/1
Sayı: 17
Makale Başlık: SİBER ZORBALIK ÖLÇEĞİ’NİN İLK PSİKOMETRİK BULGULARI
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 5.12.2012
Okunma Sayısı: 28
Makale Özeti: Bu çalışmanın amacı, ergenlerin siber zorbalık davranışlarını ölçmeye yönelik bir ölçek geliştirmek ve geliştirilen ölçeğin psikometrik özelliklerini ortaya koymaktır. Bu amaçla, İstanbul ilinde bir ilköğretim okulu ve farklı ortaöğretim kurumlarında öğrenim görmekte olan yaşları 11 ile 18 arasında değişen 515 (247 erkek, 268 kız) öğrenciye araştırmacılar tarafından geliştirilen 24 maddelik Siber Zorbalık Ölçeği uygulanmıştır. Ölçeğin, kapsam geçerliliği bu konuda çalışan üç uzman tarafından incelenmiştir. Yapı geçerliliği açımlayıcı faktör analizi ile incelenmiş olup, ölçeğin tek faktörlü bir yapı gösterdiği görülmüştür. Ölçeğin iç tutarlılık güvenirlik katsayısı, Cronbach alfa analizi ile test edilmiş ve test-tekrar test uygulaması ile de ölçeğin zaman içindeki tutarlılığı incelenmiştir. Elde edilen veriler, Siber Zorbalık Ölçeği'nin ilk psikometrik bulgularının geçerli ve güvenilir olduğu yönündedir.
Alternatif Dilde Özet: The aim of this study was to develop a Cyberbullying Scale to measure cyberbullying behaviors of adolescents. For this aim, 24 items Cyberbullying Scale was administered to 515 (247 male, 268 female) students aged between 11 and 18 years-old from a public elementary school and different high schools in Istanbul. The content validity of scale was examined by three experts studying on this subject. Exploratory factor analysis was performed to test construct validity, and data revealed that scale was one factor. Reliability of scale was examined using Cronbach alpha and test-retest analyses. Results showed that Cyberbullying Scale could be considered as valid and reliable.

PDF Formatında İndir

Download PDF