image.jpg

Derginin Adı: TURKISH JOURNAL OF EDUCATIONAL STUDIES
Cilt: 2014/1
Sayı: 3
Makale Başlık: Ortaöğretim Öğretmenlerinin Psikolojik Şiddet (Mobbing) Algilari Ve Duygusal Tükenmişlikleri Arasindaki Ilişki
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 20.01.2016
Okunma Sayısı: 3
Makale Özeti: Bu araştırmanın temel amacı ortaöğretim öğretmenlerinin mobbing algısı ve duygusal tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu maksatla, Elazığ il merkezinde bulunan ortaöğretim kurumlarında görev yapan 256 öğretmenden İşyeri Zorbalığı Ölçeği (NAQ) ve Maslach Tükenmişlik Envanteri vasıtasıyla veri toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; öğretmenlerin duygusal tükenmişlik ve mobbing’e maruz kalma düzeyleri cinsiyete göre farklılaşmamaktadır. Ancak, yaş değişkeni açısından, genç öğretmenler orta ve üst yaş grubundaki öğretmenlere göre psikolojik şiddete daha az maruz kalmakta ve daha düşük düzeyde duygusal tükenmişlik yaşamaktadır. Korelasyon ve regresyon analizlerinden elde edilen bulgulara göre; öğretmenlerin psikolojik şiddete maruz kalma düzeyi ve yaşadıkları duygusal tükenmişlik arasında güçlü bir ilişkinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF