image.jpg

Derginin Adı: International Journal of Assessment Tools in Education
Cilt: 2015/2
Sayı: 1
Makale Başlık: The Colorado Learning Attitudes about Science Survey (CLASS): The Study of Validity and Reliability
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 25.01.2016
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: The aim of this research is to adapt the Colorado Learning Attitudes about Science Survey (Adams et al., 2006) to Turkish and to examine its psychometric properties. The research was conducted on 400 9th grade students from the Directorate of Educational Department in Amasya, Turkey. The results of exploratory and confirmatory factor analyses clearly showed that this scale yielded 8 factors, as original form and that the model was well fit. Internal consistency coefficients varied between .72-.84 and test-retest reliability coefficients varied between .85-.93. Corrected item-total correlations ranged .51 to .75, and according to t-test results differences between each item’s means of upper 27% and lower 27% points were significant. As a result, Colorado Learning Attitudes about Science Survey can be used as a valid and reliable instrument in education.
Alternatif Dilde Özet: Günümüzde bilim ve teknolojideki gelişmeler sayesinde bireylerin bilimsel okuryazar olarak yetiştirilmeleri bir zorunluluk haline gelmiştir. Bilimsel okuryazarlık; bireylerin yaşam boyu öğrenen, öğrenirken de araştırma-sorgulama, eleştirel düşünme, problem çözme ve karar verme becerileri geliştirmelerini amaçlar. Fen bilimlerinin temel branşlarından biri olan fizik, yaşamımızdaki bilimsel ve teknolojik gelişmeleri anlamamız için gereklidir. 2013 yılında yenilenen Ortaöğretim Fizik Dersi Öğretim Programı incelendiğinde, programın temel amacının bilimsel okuryazarlığın geliştirilmesi olduğu görülecektir (MEB, 2013a). Yenilenen programda, özellikle 9. ve 10. sınıf fizik ünite ve kazanımlarının her öğrenci için temel fizik öğretiminin benimsendiği anlaşılmaktadır. Bu sınıflarda sunulan fizik eğitiminin temel konu ve kavramlarından olan kuvvet, hareket, ısı, sıcaklık, basınç vb. pek çok kavramın öğretiminin ise, yenilenen fen bilimleri dersi programındaki ortaokul öğrencileri için de esas alındığı dikkat çekmektedir (MEB, 2013b).

PDF Formatında İndir

Download PDF