image.jpg

Derginin Adı: Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi Dergisi
Cilt: 2015/21
Sayı: 4
Makale Başlık: Politik Beceri Envanterinin Eğitim Örgütlerinde Geçerlik ve Güvenirlik Çalışmaları
Makale Alternatif Dilde Başlık: The Study of Reliability and Validity of the Political Skill Inventory in Educational Organizations
Makale Eklenme Tarihi: 29.01.2016
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Bu araştırmada Ferris ve diğerleri (2005) tarafından geliştirilmiş ‘Politik Beceri Envanterinin-(PBE)’ eğitim örgütlerinde Türkçeye uyarlaması ile Türkçe formunun geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yürütülmüştür. Araştırma, Ankara ili merkezinde yer alan 15 ilkokul ve ortaokulda görev yapan 325 öğretmenin katılımı ile gerçekleşmiştir. Bu kapsamda katılımcılara 18 madde ve dört boyuttan oluşan PBE’i uygulanmıştır. Katılımcıların ölçek maddelerine vermiş oldukları cevaplar, açımlayıcı faktör analizi (AFA), doğrulayıcı faktör analizi (DFA) ve Cronbach’s Alpha katsayısı ile çözümlenmiştir. Yapılan analizler sonrasında PBE’nin Türkçe formunun eğitim örgütlerinde kullanılmaya elverişli, geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Alternatif Dilde Özet: In the present research, the validity and reliability studies of ‘Political Skill Inventory–PSI’ developed by Ferris et al (2005) were conducted in educational organizations. The study was conducted with 325 teachers working in 15 primary and secondary schools in the center of Ankara. Within this scope, PSI consisting of 18 items and four dimensions was applied to participants. The scales gathered from participants analyzed via confirmatory factor analysis (CFA) and Cronbach’s Alpha coefficient. After the analysis, it was found that Turkish version of PSI was valid and reliable instrument and it was convenient to be utilized in educational organizations.