image.jpg

Derginin Adı: Kastamonu Üniversitesi Kastamonu Eğitim Dergisi
Cilt: 2016/24
Sayı: 1
Makale Başlık: ÖĞRETMEN ADAYLARININ AKADEMİK BAŞARILARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLERİ BELİRLEME ÖLÇEĞİ GELİŞTİRİLMESİ
Makale Alternatif Dilde Başlık: Determining The Factors Affecting Student Teachers’ Academic Achievement Scale: Development, Reliability And Validity
Makale Eklenme Tarihi: 29.01.2016
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Bu araştırmanın amacı, öğretmen adaylarının akademik başarılarını etkileyen faktörleri tespit etmede kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir görüş ölçeği geliştirmektir. Taslak ölçeğin geliştirilmesi aşamasında konuyla ilgili mevcut çalışmalar incelenmiş ve 11 öğretim elemanının yazılı görüşleri alınmıştır. Daha sonra geliştirilen öncül maddeler için uzman görüşlerine başvurulmuştur. 5’li likert tipinde olan ölçek Eğitim Fakültesi’nde öğrenim gören 351 öğrenciye uygulanmıştır. Ölçeğin kapsam ve yapı geçerliliği için temel bileşenler analizi uygulanmış, güvenirlik çalışması için Cronbach Alpha formülü kullanılmıştır. Yapılan analizler doğrultusunda son şekli verilen ölçeğin Cronbach-Alfa iç tutarlık katsayısı 0,889 olarak hesaplanmıştır. Ayrıca ölçeğin iki alt faktöre sahip olduğu ve bu faktörlerdeki maddelerin faktör yük değerlerinin 0.42 ile 0.78 arasında değiştiği belirlenmiştir.
Alternatif Dilde Özet: The purpose of this study, to develop an opinion scale is valid and reliable in order to determine the factors that influence student teachers’ academic achievement. Existing studies on the subject examined and 11 teaching staff have been written ideas in the development stage of the draft scale. Then, the experts consulted for premise items. The scale applied on 351 student teachers. Principle component analysis applied for content and construct validity of the scale, Cronbach’s Alpha formula was used for reliability. The scale finalized according to the analyzes and the Cronbach-alpha internal consistency coefficient was calculated as 0.889. In addition, two sub-scale factors found and the factors that have items factor load values ranged between 0.42 and 0.78.

PDF Formatında İndir

Download PDF