image.jpg

Derginin Adı: Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Cilt: 2015/2
Sayı: 2
Makale Başlık: Petrol Fiyatlarındaki Değişimlerin Rusya Ekonomisine Etkileri: Çoklu Yapısal Kırılmalı Eşbütünleşme ve Simetrik Nedensellik Analizi
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 11.02.2016
Okunma Sayısı: 7
Makale Özeti: Bu çalışmada; petrol fiyatlarındaki değişmenin Rusya ekonomisi üzerindeki etkileri, 1992Q1- 2014Q3 dönemi verileriyle, çoklu yapısal kırılmalı eşbütünleşme ve simetrik nedensellik testi yardımıyla analiz edilmiştir. Bu kapsamda serilerin durağanlığı Kapetanios (2005) çoklu yapısal kırılmalı birim kök testiyle incelenmiş ve serilerin düzey değerlerinde durağan olmayıp, birinci farkları alındığında durağan hale geldikleri görülmüştür. Seriler arasındaki nedensellik ilişkileri Hacker ve Hatemi-J (2012) simetrik nedensellik testiyle incelenmiş ve petrol fiyatlarından ihracat, dış ticaret dengesi ve milli gelire doğru nedensellik ilişkilerinin var olduğu görülmüştür. Seriler arasında eşbütünleşme ilişkisinin varlığı; Maki (2012) çoklu yapısal kırılmalı eşbütünleşme yöntemiyle test edilmiş ve serilerin eşbütünleşik oldukları bulunmuştur. Uzun dönem analizleri gerçekleştirilmiş ve petrol fiyatlarındaki %1’lik artışın Rusya’nın ihracatını %1.01 oranında, dış ticaret dengesini %0.27 oranında ve milli gelirini %0.13 oranında arttırdığı tespit edilmiştir.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF