image.jpg

Derginin Adı: iojes
Cilt: 2013/5
Sayı: 1
Makale Başlık: Mesleki Eğitim Merkezlerinin, Çırakların Mesleki Gelişimine Katkısına ve Karşılaşılan Sorunlara İlişkin Bir Araştırma1
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 28.04.2013
Okunma Sayısı: 6
Makale Özeti: Bu çalışmanın amacı, mesleki eğitim merkezlerine (MEM) devam eden çırakların, burada aldıkları eğitimin etkililiğini ve karşılaşılanı sorunları saptamaktır. Bu çalışma karma araştırma deseninde tasarlanmıştır. Araştırma evrenini İzmir Mesleki Eğitim Merkezi’ndeki çıraklar, öğretmenler ve çırakların ustaları oluşturmaktadır. Örneklemin belirlenmesinde çırak ve ustalarda katmanlı örnekleme tekniğinden yararlanılmıştır. Öğretmenlerde ise örneklemeye gidilmemiş, tüm öğretmenlere veri toplama aracı uygulanmaya çalışılmıştır. Buna göre örneklem 270 çırak, 51 öğretmen ve 152 ustadan oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak Tonbul ve Kılıçoğlu (2011) tarafından geliştirilen ‘‘Mesleki Eğitim Merkezlerinin Çırakların Mesleki Gelişimine Katkısı Anketi’’ uygulanmıştır. Anket, kişisel özellikler bölümü, likert tipi maddelerden, açık uçlu sorulardan ve metafor sorusundan oluşmaktadır. Araştırmadan elde edilen verilerin istatistikî çözümlemelerinde nicel veriler için betimsel (%, f); nitel veriler için içerik çözümleme tekniği kullanılmıştır. Araştırma sonuçları şöyledir:Çıraklar, MEM’i mesleki gelişmeleri öğrendikleri bir yer olmaktan çok diploma veren bir yer olarak görmektedir. Katılımcılar, işyeri ve MEM arasında sağlıklı bir etkileşim olmadığı konusunda görüş birliği içerisindedir. Öğretmenlerin sergiledikleri öğretimsel davranışlarda da, çırak ve öğretmen görüşleri arasındaki dağılımlar farklılıklar göstermektedir. Öğretmenler, kendilerini yenilemek amacıyla akademik nitelikli mesleki gelişim etkinliklerine oldukça düşük düzeyde katılmaktadır. Çırakların ve öğretmenlerin MEM’e ilişkin geliştirdikleri metaforlarda da farklılaşma gözlenmiştir.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF