image.jpg

Derginin Adı: iojes
Cilt: 2016/8
Sayı: 1
Makale Başlık: Examination of Task Values and Expectancy Beliefs of Middle School Students towards Mathematics (Pages: 200 - 215)
Makale Alternatif Dilde Başlık: Ortaokul Öğrencilerinin Matematiğe Yönelik Yeterlik Beklentileri ve Değer Algılarının İncelenmesi
Makale Eklenme Tarihi: 11.03.2016
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: This study aims to i) determine the level of middle school students’ expectancy beliefs and value perceptions (intrinsic interest value, attainment value/importance, extrinsic utility value, task difficulty and required effort) regarding math and ii) examine their expectancy beliefs and value perceptions according to the variables of gender, class, and level of achievement. The study was realized with the participation of 225 middle school students (110 girls and 115 boys) who are in different schools in the center of Gaziantep. In order to determine students’ expectancy beliefs and value perceptions towards math, the Scale of Self and Task Perception in Math was used along with term-end math marks which were used to determine students’ math achievement. In analysis of the data, the descriptive statistical techniques ANOVA and MANOVA were used. According to the descriptive analyses’ findings, participant students’ expectancy beliefs are above the intermediate level. Attainment-importance, utility value and required effort perceptions of students are higher than intrinsic value and task difficulty perceptions. According to the ANOVA and MANOVA findings, female students’ perceptions of attainment-importance, required effort and task difficulty found higher. Findings revealed that the students at higher class levels displayed lower levels of expectancy beliefs, intrinsic value and the utility value of students. Besides, students with higher intrinsic value perception and expectancy beliefs and lower required effort perception found to have better achievement levels in mathematics. In order to increase expectancy beliefs and task values of students towards mathematics, they must be provided with successful experiences related to mathematics.
Alternatif Dilde Özet: Bu araştırmada ortaokul öğrencilerinin, i) matematiğe yönelik yeterlik beklentileri ve değer algılarının (içsel değer, dışsal değer, yarar-önem, görev zorluğu ve çaba gereksinimi) düzeyini belirlemek, ii) yeterlik beklentileri ve değer algılarını; cinsiyet, sınıf seviyesi ve başarı düzeyi değişkenlerini dikkate alarak incelemek amaçlanmıştır. Araştırma, Gaziantep şehir merkezinde farklı okullarda öğrenim gören 225 (110’u kız ve %115’i erkek) ortaokul öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Öğrencilerin matematiğe yönelik yeterlik beklentilerini ve değer algılarını belirlemek için; matematikte benlik ve görev algısı ölçeği, matematik başarılarını belirlemek için ise dönem sonu matematik ders notları kullanılmıştır. Verilerin analizinde, betimsel istatistiksel teknikler, ANOVA ve MANOVA kullanılmıştır. Betimsel analiz sonuçlarına göre, araştırmaya katılan öğrencilerin yeterlik beklentileri orta düzeyin üstünde yer almaktadır. Öğrencilerin matematiğe yönelik yarar-önem, dışsal değer ve çaba gereksinimi algıları; içsel değer ve görev zorluğu algılarına göre daha yüksektir. ANOVA ve MANOVA sonuçlarına göre ise, kız öğrencilerin yarar-önem, çaba gereksinimi ve görev zorluğu algılarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Sınıf düzeyi arttıkça öğrencilerin yeterlik beklentilerinin, içsel değer ve dışsal değer algılarının azaldığı anlaşılmıştır. Ayrıca, içsel değer algısı ve yeterlik beklentisi yüksek, çaba gereksinimi algısı düşük olan öğrencilerin matematikte daha başarılı oldukları belirlenmiştir. Öğrencilerin matematiğe yönelik yeterlik beklentilerini ve değer algılarını artırmak için matematikle ilgili başarılı deneyimler yaşamalarına yardımcı olunmalıdır.

PDF Formatında İndir

Download PDF