image.jpg

Derginin Adı: iojes
Cilt: 2016/8
Sayı: 1
Makale Başlık: A Comparison of Gifted and Non-Gifted Students’ Emotional Intelligence and Communication Skills
Makale Alternatif Dilde Başlık: Üstün Zekâlı ve Yetenekli Öğrencilerin Duygusal Zekâ ve İletişim Becerileri Düzeylerinin Karşılaştırılması
Makale Eklenme Tarihi: 11.03.2016
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: This study aimed to compare level of emotional intelligence and communication skills of gifted and talented students with non-gifted students. In this study, predictive relationship between emotional intelligence and communication skills and to what extend this relationship differs by gender and being gifted was examined. Participants were conveniently sampled from two separate Science and Art Centers (n = 181) and two separate middle schools (n = 110). The Schutte Emotional Intelligence Scale and Communication Skills Inventory were used to collect data. The study resulted in no statistically significant difference between gifted and non-gifted students in terms of their communication skills; however, gifted students’ level of emotional intelligence was statistically significantly higher than their non-gifted peers. Moreover, there was a statistically significant positive correlation between the students’ emotional intelligence and communication skills. Regression analysis also resulted that students’ both emotional intelligence and communication skills can be predicted by their giftedness while students’ gender can only predict their communication skills. It can be inferred from the results that emotional intelligence and communication skills were interrelated and contributed to explain cognitive intelligence.
Alternatif Dilde Özet: Bu araştırmanın amacı üstün zekâlı ve yetenekli tanısı almış ve almamış ortaokul öğrencilerinin duygusal zekâ ve iletişim beceri düzeylerini karşılaştırmaktır. Bu araştırmada ayrıca duygusal zekâ ile iletişim becerileri arasındaki yordayıcı ilişki düzeyi araştırılmış ve bu ilişkinin üstün zekâlı ve yetenekli olma ve cinsiyet değişkenine göre nasıl farklılaştığı incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubu, iki farklı Bilim Sanat Merkezi’nden 181 ve iki farklı ortaokuldan 110 öğrenci uygun örnekleme yöntemi ile seçilerek oluşturulmuştur. Veriler Schutte Duygusal Zekâ Ölçeği ve İletişim Becerileri Envanteri ile toplanmıştır. Araştırma sonucunda, üstün zekâlı ve yetenekli tanısı alan ve almayan öğrenciler arasında iletişim becerileri bakımından anlamlı bir fark bulunmazken, duygusal zekâ düzeyleri bakımından tanı alanlar lehine anlamlı bir fark bulunmuştur. Ayrıca duygusal zekâ ve iletişim becerileri arasında anlamlı pozitif ilişki bulunmuştur. Regresyon analizi sonuçlarına göre öğrencilerin üstün zekâlı ve yetenekli olması hem duygusal zekâ hem de iletişim beceri düzeylerini anlamlı düzeyde yordarken, cinsiyet değişkeni sadece iletişim beceri düzeylerini anlamlı düzeyde yordamaktadır. Araştırma bulgularına dayalı olarak duygusal zekâ ve iletişim becerilerinin birbiri ile ilişkili ve bilişsel zekâ düzeyini destekleyen faktörler olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

PDF Formatında İndir

Download PDF