image.jpg

Derginin Adı: Eğitim ve Bilim
Cilt: 2016/41
Sayı: 184
Makale Başlık: Oyun Planı: Küresel Güney’in Dünya Standartlarındaki Üniversitelerinin Gelişimindeki Dört Karşıtlık
Makale Alternatif Dilde Başlık: The Game Plan: Four Contradictions in the Development of World Class Universities from the Global South
Makale Eklenme Tarihi: 15.05.2016
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: 21. yüzyılda küreselleşme yeni kurumların kurulması için fırsatlar sağlıyor. Küreselleşme sayesinde akademik profesyoneller, teknolojik gelişmeler ve sermaye çok büyük çapta ve çok daha kolay bir biçimde sınırları aşabili-yor. Gelişmekte olan pek çok toplum, dünya standartlarında büyük çaplı araştırma üniversiteleri inşa etmek için bu hızlı ekonomik gelişmelerden yararlanıyor. Doğal olarak, bu araştırma üniversiteleri işgücü piyasasına yönelik pratik eğitim talebi, Alman araştırma üniversitesi modelini benimseme ihtiyacı ve küresel düşünebilen vatandaşlar yetiştirme çağrısı gibi rekabetçi hedeflere dahil olmaktadırlar. Bu hedefler çok belirgin talepler getirdiği için yükseköğrenim kurumları genellikle gerginlik ve karşıtlıklarla doludur. Bu çalışma, birbiriyle ilişkili dört grup karşıtlığı kıyaslayarak yükseköğrenim kurumlarının gelişim sürecini kavramsallaştırmaktadır. Bu karşıtlıklar, araştırmaya karşı öğretim; dışarıya bakmaya karşı içeriye bakma; niceliğe karşı kalite ve eşitçiliğe karşı hiyerarşidir ve yükseköğrenim kurumunun dünya standartlarında bir kurum olmak için gelişme önceliği bağlamında ele alınmıştır. Analizimiz böyle bir stratejinin uzun vadeli sürdürülebilirliği hakkında sorular ortaya koymaktadır. Belirlenen sorunlar küresel güneyde yani bilgi üretiminde Kuzey Amerika ve Avrupa’ya kıyasla geride kalan üniversitelerde yaygın olsa da, bu sorunların dünyanın diğer bölgelerinde de yansımaları olan ortak konular olduğuna inanıyoruz.
Alternatif Dilde Özet: Globalization in the 21st century provides fresh opportunities for new institutions to establish themselves. Through globalization, academic professionals, technological advancements, and capital can move across borders on a grand scale with greater ease. Many emerging societies have capitalized on this rapid economic development to build world-class, comprehensive research universities. Incidentally, these research universities often involve competing goals, such as the demand for practical labor market training, the need to incorporate the German research-university model, the desire for a liberal arts education, and the call for cultivating global-minded citizenship. With these goals posing distinctive demands, higher education institutions are often laden with tensions and contradictions. This paper conceptualizes the developmental process of higher education institutions by juxtaposing four sets of inter-related contradictions: research versus teaching; looking outward versus inward; quantity versus quality; and egalitarianism versus hierarchy. Such contradictions are examined in the context of higher education institution’s developmental priority to achieve world-class status. Our analysis raises questions about the long-term sustainability of such a strategy. Although the issues identified in this paper are prevalent in the global south, i.e. universities at the periphery of knowledge production vis-a-vis those in North America and Europe, we believe they are common themes with repercussions for institutions elsewhere.

PDF Formatında İndir

Download PDF