image.jpg

Derginin Adı: Eğitim ve Bilim
Cilt: 2016/41
Sayı: 184
Makale Başlık: Yükseköğretimde Bölüm Başkanlarının Profesyonelleşmelerindeki Zorluklar:Türkiye'de Bir Nitel Çalışma
Makale Alternatif Dilde Başlık: Challenges of the Professionalization of Department Heads in Higher Education: A Qualitative Study in Turkey
Makale Eklenme Tarihi: 15.05.2016
Okunma Sayısı: 2
Makale Özeti: Bölüm başkanlarının profesyonelleşmesi, yükseköğretim yönetimi çalışma alanında oldukça yakın zamanda ilgi odağı olmuş bir kavramdır ve mevcut alanyazındaki az sayıdaki bu çalışmalar bölüm başkanlarının hizmetiçi eğitim ihtiyaçlarına ve işlerinde nasıl daha profesyonel olabilecekleri üzerine eğilmektedir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de devlet ve vakıf üniversitelerinde çalışan bölüm başkanlarının bölümlerinin liderleri olarak profesyonelleşme seviyeleri ile ilgili algılarını değerlendirerek alanyazındaki eksiklik üzerine çalışmaktır. Bu çalışmanın yazarları İstanbul'daki dört üniversiteden on dört katılımcı ile görüşmeler yaparak, nitel çalışma yaklaşımını kullanmışlardır. Katılımcıların görüşlerine bağlı olarak oluşturulan ana ve alt temalar belirlenerek tematik analiz yöntemi kullanılmıştır. Bu çalışmanın sonuçları, bölüm başkanlığının Türkiye'de profesyonel bir alan olmadığını ortaya koymaktadır ve bölüm başkanları pozisyonları ile alakalı bazı problemlerin sonucu olarak rolleri ile ilgili genellikle olumsuz ifadeler göstermişlerdir. Bu sonuçlar ışığında, Türkiye'de hem devlet hem de vakıf üniversitelerinde bölüm başkanlarının nasıl seçildiği ve eğitildiği üzerine bir tartışmaya başlama ihtiyacı doğabilir.
Alternatif Dilde Özet: Professionalization of department heads is a relatively recent concept of interest in the higher education administration domain and as such few studies in the extant literature address the training needs of department heads and how they become more professionalized in their work. The aim of this study is to address this gap in the literature by examining the perceptions of department heads working in public and private universities in Turkey regarding the level of professionalization in their roles as leaders of departments. The authors of this study use a qualitative approach to interview fourteen participants from four universities in Istanbul. Thematic analysis is used to determine the main and sub-themes based on the statements of the participants. The findings of this study suggest that being a department head is not a professionalized field in Turkey and the department heads generally express negative opinions about the roles because of a variety of problems that occur as a consequence of some problems related to the position. In the light of the findings, there may be a need to start a discussion as to how department heads are chosen and trained in both public and private universities in Turkey.

PDF Formatında İndir

Download PDF