image.jpg

Derginin Adı: Eğitim ve Bilim
Cilt: 2016/41
Sayı: 184
Makale Başlık: Akademisyenlerde Mobing ile İş Anlamı Arasındaki İlişkide Sosyal Güven ve Memnuniyetin Aracı Rolü
Makale Alternatif Dilde Başlık: The Mediator Role of Social Safeness and Pleasure in Relation between Mobbing and Meaning of Work in Academicians
Makale Eklenme Tarihi: 17.05.2016
Okunma Sayısı: 9
Makale Özeti: Mobing, gelişmiş ülkerlerde örgütlerin başı çeken problemidir ve Türkiye’de de önemli bir sorundur. Özellikle yükseköğretimde çok yaygın bir problemdir. Bu çalışmanın temel amacı iş anlamı ve mobing arasındaki ilişkide sosyal güven ve memnuniyetin aracı rolünü incelemektir. Araştırmanın çalışma grubunu, Türkiye’deki 58 farklı üniversitelerde görev yapan ve kolay ulaşılabilirlik uygun örnekleme ile seçilmiş 486 akademisyen oluşturmaktadır. Katılımcılar Mobing Ölçeği, Sosyal Güven ve Memnuniyet Ölçeği ile İş ve Anlamı ölçeklerini doldurmuşlardır. Datalar, Kolmogorov-Smirnov değerlerinin istatistiksel olarak önemsiz olmasından normal dağılım sergilemektedir. Bundan dolayı değişkenler arasındaki ilişkiler ve düzeylerini tespit etmek için Pearson momentler çarpımı korelasyon analizi ve aşamalı lineer regresyon analizi tekniklerinden yararlanılmıştır. Aracılık analizi bulgularına göre sosyal güven ve memnuniyet, iş anlamı ve mobing arasındaki ilişkide kısmi aracı sebeptir. Başka bir ifadeyle, mobing düzeyi arttığında sosyal güven ve memnuniyet düzeyi azalır; bu azalıştan dolayı akademisyenlerin iş anlamını azaltır.
Alternatif Dilde Özet: Mobbing is the leading problem of organizations in developed countries and it has also become an important issue in Turkey. Especially, mobbing is very common problem in higher education. The main aim of the study is to examine the mediating roles of social safeness and pleasure in the relationship between the meaning of the work and mobbing. The study group was selected by using a convenience sampling (ease of access) and totally 486 university lecturers and faculty members from 58 various universities of Turkey were included in the study. Participants filled in Mobbing Scale, Social Safeness and Pleasure Scale, Work and Meaning Inventory. Pearson product moment correlation analysis and stepwise linear regression analysis techniques were used in order to detect the direction and level of the relationships between parameters since data were normally distributed and Kolmogorov-Smirnov scores of data were insignificant. According to the mediating analysis findings, social safeness and pleasure are the partial reason for the relationship between mobbing and meaning of the work. As the mobbing level increases, the social safeness and pleasure decrease and this decrease also lower the academicians’ meaning of work.

PDF Formatında İndir

Download PDF