image.jpg

Derginin Adı: Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi
Cilt: 2015/16
Sayı: 1
Makale Başlık: Otizm Spekturum Bozukluğu Olan Bireylerin Sosyal Becerilerinin Geliştirilmesinde Grup Müdahaleleri
Makale Alternatif Dilde Başlık: Social Skills Development in Individuals with Autism Spectrum Disorders Group Interventions
Makale Eklenme Tarihi: 13.06.2016
Okunma Sayısı: 5
Makale Özeti: Bu çalışma, 2000–2011 yılları arasında otizm spektrum bozukluğu (OSB) olan çocuklarla gerçekleşmiş grupla sosyal beceri öğretimine ilişkin çalışmaların gözden geçirildiği epistemolojik doküman analizidir ve yapılan analizde yorumlayıcı bir bakış açısı işe koşulmuştur. Sosyal beceri öğretimi ile yapılan araştırmaların genel amacı normal gelişim gösteren akranlarla nitelikli etkileşim kurma becerilerini artırmadır. Bu nedenle grup öğretimi ayrı bir önem taşımaktadır Ne var ki grup müdahalesiyle sosyal beceri öğretimi çalışmaları oldukça sınırlı sayıdadır. Araştırmaya yönelik olarak 20 makaleye ulaşılmıştır. Bu araştırmalar, 29’u normal gelişim gösteren 350’si ise, OSB yelpazesinin farklı tanılarını alan toplam 379 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmalarda grupla sosyal beceri öğretimi kapsamında farklı öğretim yöntemleri kullanılmış ve etkililiği sınanmıştır. Ulaşılan ve incelenen çalışmalarda, öğretim sırasında yaşanan bazı sınırlılıklar belirtilmiş olmasına rağmen, grupla öğretimin yüksek oranda etkili olduğunu ortaya konulmuştur. Çalışmaların yarıya yakınında genelleme ve izleme verileri toplanmıştır. Çalışmalarda gözlemcilerarası ve uygulama güvenirliği çalışmaları yapılma oranı da oldukça düşüktür. Öğretim sırasında yaşanılan sınırlılıklar araştırma sayısı arttıkça ve deneyimlere bağlı olarak çözüm önerileri üretildikçe aşılabilecektir ve öğretimin sistematik olarak uygulanabilirliği daha da artacaktır. Grupla sosyal beceri öğretimi yapılırken genelleme ve izleme çalışmalarına ağırlık verilmelidir. Daha çok sayıda çalışmada farklı yöntemlerle sosyal geçerlik verileri toplanmalıdır.
Alternatif Dilde Özet: This is a review study which is about social skill teaching with group intended for children with autism spectrum disorder (ASD) between 2000-2011. The overall objective of this social skill studies are qualified to increase their ability to interact with their peers with normal developments. For this reason, group teaching has a big importance. SST are quite limited with the intervention of group. The 20 articles are obtained intended for this study. The researches have made with 379 in total, and 350 attendants of them have different diagnoses scale of the ASD. The different teaching methods are used and its effectiveness is presented, and it can also be obvious effectiveness of different methods in teaching with group. The few of the studies prove the effectiveness of teaching in generalization and following studies. For that reason, when the social skill teaching (SST) is done, it should be more concentrate on generalization and following studies. It can be gathered different data in social validity studies. The main aim of the social skill studies is to establish and increase the communication with normal development equal. For that reason, social validity data can be obtained using the social comparison. The studies’ percentage of the reliability and pragmatic reliability is so low among the observers and it should be managed more carefully in future studies. The SST with group intervention is a newly teaching method. Moreover; it is seen rarely. Although, it has so many problems in teaching process, the studies show us that SST with group intervention has highly effect. The complications and applications in the field of teaching increase, the teaching will be systematic and applicability will increase according to the solution suggestions. In spide of the some difficulties, the SST with group intervention is a hopeful social skill teaching method due to its effects.

PDF Formatında İndir

Download PDF