image.jpg

Derginin Adı: Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi
Cilt: 2016/17
Sayı: 1
Makale Başlık: İşitme Kayıplı Çocuğu Olan Bir Annenin Etkileşim Davranışlarının Aile Eğitimi Bağlamında İncelenmesi
Makale Alternatif Dilde Başlık: Evaluation of the Interactive Behaviors of a Mother with Her Child Who Have a Hearing Loss in the Context of Parent Guidance Process
Makale Eklenme Tarihi: 13.06.2016
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Bu eylem araĢtırmasında çok ileri dereceli iĢitme kayıplı çocuğu olan iĢiten bir annenin etkileĢim davranıĢları ve bu davranıĢlarının desteklenme biçiminin aile eğitimi bağlamında incelenmesi amaçlanmıĢtır. AraĢtırmanın verileri aile eğitimi video kayıtları, anneyle yapılan görüĢmeler, yazarlar arasında yapılan aile eğitimi değerlendirmeleri ile geçerlik güvenirlik toplantılarında alınan ses kayıtları, aile eğitimi seans planları ve araĢtırmacı günlükleriyle toplanmıĢtır. Toplam sekiz aile eğitimi yapılmıĢtır ve annenin etkileĢim davranıĢlarını incelemek amacıyla ikinci, dördüncü, altıncı ve sekizinci aile eğitimlerinde yer alan on dakikalık anne-çocuk etkileĢimi bölümleri temsili video kaydı olarak belirlenmiĢ ve tümevarım analizi uygulanmıĢtır. Analiz sonucunda beĢ etkileĢim davranıĢı belirlenmiĢ ve bu davranıĢlar iki tema altında toplanmıĢtır. Annenin etkileĢim davranıĢları bu davranıĢ tanımları altında incelenmiĢ, davranıĢların görülme sıklığına bakılmıĢ ve bu davranıĢları desteklemeye dair eylem planları geliĢtirilmiĢtir. AraĢtırmanın bulguları annenin etkileĢimi destekleyen davranıĢlarının arttığını, etkileĢimi olumsuz etkileyen davranıĢlarının da azaldığını göstermiĢtir. AraĢtırma sonuçlarını genellemek mümkün olmasa da elde edilen bulguların etkileĢime odaklanan aile eğitimi programının bu anne-çocuk çifti için iĢlediğini ve erken çocukluk dönemi boyunca aile eğitiminin devam etmesi gerektiğini gösterdiği ileri sürülebilir.
Alternatif Dilde Özet: The main purpose of this action research was to examine the interactive behaviour of a mother who has a child with a hearing loss and the way these skills were supported in the context of parent guidance process. The data were collected by the video recordings of the parent guidance sessions, audio recordings of session evaluation meetings among the authors, audio recordings of mother interviews, educational plans and reflective journals. Eight parent guidance sessions were conducted in total. In order to examine the interactive behaviors of the mother, 10 minute-long mother-child interaction recordings were used as representative in the second, fourth, sixth and eighth sessions. The inductive analysis were used to analyse the data. As a result of the analysis, five interactive behaviours were established under two main themes and the frequency of these behaviours was obtained. Depending on the mother’s interactive behaviour action plans were emerged. Findings of this study indicated that while mother’s behaviours that support interaction gradually increased, the behaviours that negatively affect interaction decreased throughout the parent guidance sessions. It was suggested to maintain the parent guidance process throughout the early childhood period.

PDF Formatında İndir

Download PDF