image.jpg

Derginin Adı: Littera Turca Journal of Turkish Language and Literature
Cilt: 2016/2
Sayı: 3
Makale Başlık: MEVLÂNÂ CELÂLEDDÎN RÛMÎ VE HÂCI BEKTAŞ VELÎ İLE İLGİLİ TEMEL MENÂKIBNÂMELERİN KAYNAK DEĞERLERİ
Makale Alternatif Dilde Başlık: THE QUALITIES OF MAIN MENAKIBNAME'S TEXT ABOUT MEVLANA JALAL AD-DIN RUMI AND HAJI BEKTASH VELI
Makale Eklenme Tarihi: 29.07.2016
Okunma Sayısı: 2
Makale Özeti: Mevlânâ Celâleddîn Rûmî'nin yaşamı hakkında en ayrıntılı bilgilerin yer aldığı eser Menâkıbü'l-Ârifîn ve bu eserin temeli olan Sipehsâlâr Risalesi; Hâcı Bektaş Velî'nin yaşamı hakkında en ayrıntılı bilgi veren temel kaynak ise Velâyetnâme'dir. Bu eserler yok sayıldığında, Mevlânâ Celâleddîn Rûmî ve Hâcı Bektaş Velî'nin yaşamı hakkında ayrıntılı bilgi edinmek pek de mümkün değildir. Mevlânâ Celâleddîn Rûmî ve Hâcı Bektaş Velî'nin İslâm dünyasındaki hatta gayrimüslimler arasındaki vizyonları oldukça müspettir. Bu isimlerin, Anadolu ve Balkanların Müslümanlaşmasındaki etkileri ise yadsınamaz bir gerçektir. Fakat bugün, Mevlânâ Celâleddîn Rûmî ve Hâcı Bektaş Velî ile ilgili bilgiler ihtiva eden menâkıbnâme/velâyetnâme gibi kaynaklardan hareketle çeşitli spekülasyonların yapıldığı da âşikârdır. Bu eserlerin kaynakları bağlamındaki güvenilirlikleri, eserlerin anlatıcıları/yazarları bugüne kadar ayrıntılı olarak ele alınmış değildir. Bu makalede, Mevlânâ Celâleddîn Rûmî ve Hâcı Bektaş Velî'nin yaşamı hakkında en ayrıntılı bilgilerin yer aldığı menâkıbnâmelerin/velâyetnâmelerin kaynak değerleri ortaya koyulmaktadır. Bu çalışmayla, Mevlânâ ve Hâcı Bektaş Velî'nin gerçek vizyonlarına katkı sağlanmak istenmektedir.
Alternatif Dilde Özet: Menâkıbü'l-Ârifîn and Sipehsâlâr Risâlesi, the basis of Menâkıbü'l-Ârifîn, are the literary works that informs the most detailed knowledge about Mevlana Jalal ad-Din Rumi's life; besides the primary text that gives the most detailed knowledge about Haji Bektash Veli's life is Velâyetnâme. When these works are disregarded, it is not likely possible to get detailed knowledge about their lives. Mevlana Jalal ad-Din Rumi and Haji Bektash Veli’s visions in Islam world, even in nonmuslim world are quite positive. Besides, their effects on Anatolia and the Balkan's islamization is undeniable fact. But today, it is obvious that there are many speculations that comes from some texts such as menakıbname/velayetname included knowledge about Mevlana Jalal ad-Din Rumi and Haji Bektash Veli. The reliablity of texts of these works, the narrator/author of the works, hasn't been handled in detail so far. In this work, the quality of menakıbname's (hagiography, légende?) texts, includes the most detailed knowledge about Mevlana Jalal ad-Din Rumi and Haji Bektash Veli's lives, are revealed. With this work, it is desired to contribute their real vision.

PDF Formatında İndir

Download PDF