image.jpg

Derginin Adı: Kalem Uluslarasi Egitim ve Insan Bilimleri Dergisi
Cilt: 2016/1
Sayı: 10
Makale Başlık: Okul Yılları ve Okul Dışındaki Sosyal İlişkilerin Kadın Liderlerin Liderlik Gelişimindeki Rolü
Makale Alternatif Dilde Başlık: The Role of School Years and Social Relations Outside the School on Woman Leaders’ Leadership Development
Makale Eklenme Tarihi: 4.08.2016
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Okul yılları, insanların bütün eğitim hayatları süresince eğitim kurumlarında geçir-dikleri dönem, sosyal ilişkiler ise birbirinden haberdar olan en az iki insan arasında belirli bir süre devam eden, anlamlı ve belirli amaçlar etrafında kurulan sosyal bir bağdır. Bu süreçlerin insan kişiliği ve liderlik gelişiminde erken yaşlardan itibaren önemli bir yer tutması nedeniyle mevcut çalışmanın temel amacı, bu örneklem grubunda yer alan kadın liderlerin okul yılları ve okul dışındaki sosyal ilişkilerinin (âile, çevre vb.) onların liderlik gelişimleri üzerindeki rolünü ortaya çıkarmaktır. Nitel olarak yürütülen bu çalışmada İstanbul ilinde bulunan bazı devlet üniversiteleri ve Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı devlet okullarında hâlen yönetim görevi yapan ve yürüttükleri görevlerde kurumlarının akademik olarak gelişiminde önemli katkılar sağlamış olan seçilmiş 20 kadın liderle yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Veriler tümevarımcı analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlar, kadın liderlerin okul yılları ve sosyal ilişkilerinin onların liderlik gelişimlerinde önemli bir role sâhip olduğunu göstermektedir.
Alternatif Dilde Özet: School years is the period when people spend their times throughout their educational lives in their institutions and social relations are the social ties set and continue for some time between at least two people consciously and meaningfully for a certain purpose. As these processes are important in people’s life and their leadership development since very early ages, the main concern of this study is to discover the role of school years and their social relations outside the school (family, social environment) on woman leaders’ leadership development. In this qua-litative study, interviews were conducted with 20 selected women who are currently working as administrators at some public universities and some public schools of Ministry of National Education (MoNE) in Is-tanbul province and have obtained great successes academically at their institutions. The data were analyzed with inductive method. Results indicate that school years and social relations have an important role in woman leaders’ leadership development process.

PDF Formatında İndir

Download PDF