image.jpg

Derginin Adı: Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Cilt: 2016/2
Sayı: 2
Makale Başlık: MEB 2013 OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROGRAMI’NDA BELİRTİLEN ÖĞRENME MERKEZLERİNİN UYGULAMAYA YANSIMALARININ İNCELENMESİ: AYDIN İLİ ÖRNEĞİ
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 22.08.2016
Okunma Sayısı: 4
Makale Özeti: 2013 MEB Okul Öncesi Eğitim Programı, Türkiye için yeni bir programdır ve programın uygulamaya yansımalarının çeşitli açılardan incelenmesi gerekmektedir. Bu tür çalışmalar, programın güncellenmesinde önemli bilgiler sağlayacaktır. Buradan yola çıkarak araştırmanın amacı, okul öncesi eğitim kurumlarında öğrenme merkezlerine ilişkin uygulamalarının incelenmesi olarak belirlenmiştir. Bu amaçla farklı okul türlerinden 20 okulda öğrenme merkezlerine ilişkin uygulamaları belirlemeye yönelik gözlemler yapılarak, araştırma kapsamında geliştirilen “Öğrenme Merkezi Kontrol Listesi”ne kaydedilmiştir. Çalışma grubundaki sınıfların büyük çoğunluğunun MEB 2013 Okul Öncesi Eğitim Programı’nda belirtilmiş iki öğrenme merkezine (sanat, geçici ilgi) sahip olmadığı görülmektedir. Bağımsız anaokulları ve anasınıfları dışında, özel anaokulları ve uygulama anaokullarındaki bazı merkezlere sınıfların hiçbirinde çocukların ulaşamadığı belirlenmiştir. Yazı ve resim ile etiketlemenin tüm okullarda beklenilen düzeyin altında olduğu belirlenmiştir. Tüm sınıfların çoğunluğunda, etiketlerin çocukların göz hizasında olmadığı görülmektedir. Tüm sınıflarda bulunan blok, sanat, kitap, müzik, fen merkezi etiketlerinin yarıya yakınının yazı etiketlerinden daha büyükken; dramatik oyun merkezi etiketinde resim etiketinin yazı etiketinden küçük olduğu belirlenmiştir. Sınıfların önemli bir bölümünde, merkezler birbirinden belirgin bir biçimde ayrılmamıştır. Bağımsız anaokullarında ve anasınıflarında merkezlerin çoğunluğu; özel anaokullarında üç merkezin (blok, kitap, fen) tamamı; uygulama anaokullarının tamamında ise tüm merkezler diğer merkezlerden görülebilecek şekilde konumlandırılmıştır. Özel anaokullarında dramatik oyun merkezinin diğer merkezlerden görülemediği ortaya konulmuştur. Sınıfların tamamında sabitlenen ilk üç merkezin müzik, sanat ve kitap merkezleri olduğu belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Eğitim Programı, Öğrenme Merkezleri, Okul Öncesi Eğitim Sınıfları, Okul Öncesi Dönem Çocukları.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF