image.jpg

Derginin Adı: Çankırı Karatekin Üniversitesi Karatekin Edebiyat Fakültesi Dergisi
Cilt: 2016/4
Sayı: 2
Makale Başlık: Patriarchal Oppression and a New Feminist Order as a Solution In Sarah Daniels’s Ripen Our Darkness
Makale Alternatif Dilde Başlık: Sarah Daniels’ın Ripen Our Darkness Oyununda Ataerkil Baskı ve Çözüm Yolu Olarak Yeni Bir Feminist Düzen
Makale Eklenme Tarihi: 30.10.2016
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: In her first play, Ripen Our Darkness, Sarah Daniels reflects her hatred for the oppression of patriarchy on women by manifesting the devastating consequences of this oppression. She lets the readers see the relentless operation of patriarchal oppression exhibiting the mundane lives of a group of women who are surrounded by stereotypically patriarchal men. In the play, there are four couples: Mary and David, Rene and Alf, Daphne and Roger, Anna and Julie. The common point of the relationships between these four couples is that they are all manipulated by patriarchy. In addition, it is evinced in the play that patriarchy’s power on women is based upon three principle institutions: marriage, church and psychiatry. As well as demonstrating the devastating outcomes of patriarchal oppression, Daniels underlines the importance of solidarity among women as a cure to this oppression. However, she also problematizes it as an ultimate cure to patriarchal oppression by drawing attention to the inherent problems within female solidarity in a patriarchal society. Thus, this study aims to focus upon the ineffectiveness of female solidarity as a radical solution to patriarchy’s oppression on women, instead, laying stress on the validity of a new feminist order that embraces both women and men, which can be created through mutual will.
Alternatif Dilde Özet: Sarah Danielsilk oyunu Ripen Our Darkness’ta, kadınlar üzerindeki ataerkil baskının yıkıcı sonuçlarını açıkça ortaya koyarak bu baskıdan duyduğu nefreti yansıtmaktadır. Yazar, oyununda etrafları tipik ataerkil erkeklerce çevrili kadınların sıradan yaşamlarını sergileyerek okuyuculara ataerkil baskının acımasız işleyişini görebilme imkânı sunmaktadır. Oyunda dört çift bulunmaktadır: Mary ve David, Rene ve Alf, Daphne ve Roger, Anna ve Julie. Bu dört çift arasındaki ilişkilerin ortak özelliği iseataerki tarafından yönlendiriliyor olmasıdır. Ayrıca, oyunda ataerkinin kadınlar üzerindeki gücünün üç temel kuruma dayandığı açıkça ortaya konmaktadır: evlilik, kilise ve psikiyatri. Daniels ataerkil baskının yıkıcı sonuçlarını göstermenin yanı sıra, bu baskıya bir çare olarak kadınlar arası dayanışmanın öneminin altını çizmektedir. Bunun yanı sıra yazar, ataerkil bir toplumda kadınlar arası dayanışmanın özünden kaynaklanabilecek problemlere dikkati çekerek ataerkiye karşı nihai bir çözüm yolu olarak kadın dayanışmasını sorunsallaştırmaktadır. Bu sebeple, bu çalışma ataerkinin kadınlar üzerindeki baskısına karşı köklü bir çözüm yolu olarak kadın dayanışmasının etkisizliğini vurgularken, hem kadınları hem erkekleri kucaklayanve ancak iki tarafın karşılıklı isteği ve çabası ile oluşturulabilecek yeni bir feminist düzenin geçerliliğini vurgulamayı amaçlamaktadır.

PDF Formatında İndir

Download PDF