image.jpg

Derginin Adı: Studies of The Ottoman Domain
Cilt: 2012/1
Sayı: 2
Makale Başlık: Osmanlı İmparatorluğunun Sonu ve Büyük Güçlerin Balkanlar’ın Politik Geleceği Üzerinde Etkileri
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 29.08.2013
Okunma Sayısı: 3
Makale Özeti: Büyük Güçlerin, ülkelerin iki çarpışan bloğuna doğru yeniden politik gruplaşması, Balkan ülkelerinin, 1910 ların başında Balkan İttifakını kurarak Balkan sorununu çözmeye başlamasından çok önce bitirilmişti. Aralarında oluşan büyük politik farklılıklar, 1914 Temmuz krizinden sonra dünya çapında bir savaşı doğuracaktı. 1912-1913 te Balkan ülkelerinin Osmanlı’ya karşı savaşı süresince, ülkelerin farklı blok ortaklıkları Birinci ve İkinci Balkan Savaşlarında farklı bir şekilde açığa çıktı. Onları ayıran farklı politik görüşlere rağmen Birinci Balkan Savaşı nda çok daha güçlü bir işbirliği yapmayı başardılar. Ne varki Balkanların geleceği üzerindeki politik etkileri her iki durumda da çok önemliydi.
Alternatif Dilde Özet: Political realignment of the Great Powers into two conflicted blocks2 of countries was finished long before the Balkan countries started resolving the Balkan issue by forming a Balkan Alliance in the early 1910s. Major political differences which existed among them would grow into a world-scale war conflict after the crisis in July 1914. During the war of the Balkan countries against the Ottoman Empire in 1912-1913, their different block affiliations manifested differently in the First and the Second Balkan Wars. Even despite the different political views which had them divided them, they managed to achieve a much higher degree of collaboration in the First Balkan War. Nevertheless, their political influence on the future of the Balkans was crucial in both instances.

PDF Formatında İndir

Download PDF