image.jpg

Derginin Adı: Studies of The Ottoman Domain
Cilt: 2012/1
Sayı: 2
Makale Başlık: Türk Kültüründe Kadimden Günümüze Ulaşan Sosyal Örgütlere Dair Bir Misal: Salâvatçılıktan Cazgırlığa
Makale Alternatif Dilde Başlık: An example, from the ancient times to the present for the social organizations of Turkish culture: From “Salavatçı” (Eulogizer) to “Cazgır” (Announcer)
Makale Eklenme Tarihi: 29.08.2013
Okunma Sayısı: 2
Makale Özeti: Halkın kültürel değer yargılarını içeren organizasyon kabiliyeti beraberinde genelin onayını alan bir dizi kuralları da kapsamaktadır. Güreş müsabakaları halkın kültürel değerleri ile organize ettiği ve bazı görevlendirmeleri ihtiva eden örneklerden yalnızca birisidir. Devletinde bu türden aktivitelere müdahil olarak halkın onayına sahip organizasyonlara bazı ihtivalar yaptığı anlaşılmaktadır. Halk tarafından geleneksel olarak düzenlenen güreş müsabakalarında karşımıza çıkan Salavatçılık güreşçileri ve onların hünerlerini seyircilere sesli olarak lirik tarzda betimlenen manilerle tanıtma görevini yerine getirmektedir. Gerek Osmanlı gerekse Türkiye Cumhuriyeti halkın organize ettiği bu yapıya müdahil olarak en azından salâvatçının işlevinde bazı ilaveler gerçekleştirmiştir. Çalışmamızda devlet eliyle yapılan bu müdahalenin nasıl bir değişim süreci içinde gerçekleştiği Cumhuriyet Türkiye’si de dikkate alınarak değerlendirilecektir.
Alternatif Dilde Özet: A wrestling in the Ottoman sovereignty that Turks performed as an sportive activity caused a base for a kind of civil organization. Wrestling turnovers that bear some number of mutually agreed rules that the public of Turkish society derived from the Turkish traditions have been designed along with the publics’ organization capability has obtained the state’ ambition to deal with. While the “Salavatcı” (Eulogizer) was a duty to introduce the wrestlers’ personality and their cunning abilities, in the turnover that hold by the public, it shifted rather to a duty of introducing the administrators and adding up on to their initial performance designed by public within the turnovers, having been hold under the state authority. In our study the wrestling turnover that was designed by the public would be examined to what extend being shifted and redesigned by the state within the history along with taking the Republican period in to consideration.

PDF Formatında İndir

Download PDF