image.jpg

Derginin Adı: Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Cilt: 2016/2
Sayı: 3
Makale Başlık: Mikro Ölçekte Başlayıp Makro Düzeye Taşınmış Bir Çatışma Süreci: 1969 Futbol Savaşı
Makale Alternatif Dilde Başlık: A Conflict Process Which Started on Micro Scale and Then Moved to Macro Scale: 1969 Football War
Makale Eklenme Tarihi: 30.12.2016
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Bu çalışmanın temel amacı, Meksika’da yapılan 1969 yılı Dünya Kupası 3. eleme maçında iki Orta Amerika ülkesi olan Honduras ve El Salvador arası yaşanmış, yüz saat sürmüş, binlerce sivil kaybına sebebiyet vermiş ve literatüre ‘futbol savaşı’ olarak geçmiş çatışmanın gelişimi hakkında detaylı bir analiz sunmak ve ardından, yaşanan bu çatışmayı analiz düzeyi bağlamında ele alarak ‘devlet düzeyi analiz’ çerçevesinden açıklamak; son olarak ise, savaş sonrası değişen düzen ve dengeler bağlamında ülke siyasetlerine liberalizm ve ABD etkilerine değinmektir. İki Latin Amerika ülkesi arası yaşanan bu çatışma, tarihe her ne kadar ‘futbol savaşı’ olarak geçmiş olsa da, savaşın asli sebebinin bir futbol maçı olup olmadığına dair birtakım tartışmalar da yok değildir.
Alternatif Dilde Özet: The main aim of this study is to present a detailed analysis about process of a clash as known a ‘football war/soccer war’ in literature which happened between two Central American Countries, Honduras and El Salvador, took hundreds of hours and caused the death of thousands of casualty in 3rd play-off match of World Cup in 1969, in Mexico. Following that, to explain this event by considering level of analysis in ‘state level analysis’ and lastly, to mention the effects of liberalism and the USA on the country politics at the context of changing layout and balances of post-war. Although this incident was past into the history as a ‘football war’ between two Latin American country, there are disputes about whether the fundamental reason of the incident is a football match.

PDF Formatında İndir

Download PDF