image.jpg

Derginin Adı: iojes
Cilt: 2016/8
Sayı: 3
Makale Başlık: Special Teaching Method-I Attitude Scale For Teacher Candidates: Study of Validity & Reliability
Makale Alternatif Dilde Başlık: Öğretmen Adaylarına Yönelik Özel Öğretim Yöntemleri I Dersi Tutum Ölçeği Geçerlilik Güvenirlik Çalışması
Makale Eklenme Tarihi: 21.01.2017
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: The main purpose of this research is to prepare a reliable and valid attitude scale to determine teacher candidates’ attitudes towards Special Teaching Methods (STM)-I. The research was conducted with 392 third class students (teacher candidates) studying in different branches of the faculty of education. For the validity of the scale, content validity, face validity and construct validity were examined, while for the reliability, the reliability coefficients were calculated using the methods of cronbach’s alpha and split half. Within the scope of construct validity, first Exploratory Factor Analysis (EFA) then Confirmatory Factor Analysis (CFA) were carried out. The measurement instrument, first consisting of 3 factors and 100 items was reduced to 2 factors and 33 items as a result of the analysis. According to the results of CFA which was conducted to confirm the model, one more item was omitted. The factors in the scale were named as “importance/value” and “interest”. Both factors of “importance/value” and “interest” have 16 items.
Alternatif Dilde Özet: Bu araştırmanın genel amacı, öğretmen adaylarının ÖÖY-I dersine ilişkin tutumlarını belirlemeye yönelik geçerli ve güvenilir bir tutum ölçeği hazırlamaktır. Araştırma, eğitim fakültesinin farklı bölümlerinde öğrenim görmekte olan 392 üçüncü sınıf öğrencisi (öğretmen adayı) üzerinde yürütülmüştür. Ölçeğin geçerlilik çalışmaları olarak; kapsam, görünüş ve yapı geçerliliğine bakılmış güvenirlik çalışmalarında ise cronbach alpha ve testi yarılama methodları kullanılarak güvenirlik katsayıları hesaplanmıştır. Yapı geçerliliği kapsamında ise önce açımlayıcı daha sonra da doğrulayıcı faktör analizi çalışmaları yürütülmüştür. Başlangıçta 3 faktör ve 100 madde olarak hazırlanan ölçme aracı, yapılan çalışmalar sonucunda iki faktör ve 33 maddeye indirilmiştir. Modeli teyit etmek amacıyla yapılan DFA sonuçlarına gore 1 madde daha atılarak 32 maddeye indirilmiştir. Ölçekte yer alan faktörler “Önem/Değer” ve “İlgi” olarak adlandırılmıştır. “Önem/Değer” ve “İlgi” faktörlerinin her ikisinde de 16’şar madde yer almaktadır.

PDF Formatında İndir

Download PDF