image.jpg

Derginin Adı: iojes
Cilt: 2016/8
Sayı: 4
Makale Başlık: Analysis of Relationships between School Climate, Teacher Effectiveness and Students’ School Commitment
Makale Alternatif Dilde Başlık: Okul İkliminin Öğretmen Etkililiği ve Öğrenci Okul Bağlılığı ile İlişkisinin İncelenmesi
Makale Eklenme Tarihi: 22.01.2017
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: The objective of this study is to examine relationship between school climate, teacher effectiveness and students’ comitment to school from the view of high school students. A total of 1062 students from districts (Altındağ, Çankaya, Etimesgut, Gölbaşı, Keçiören, Mamak, Pursaklar, Sincan, Yenimahalle) of Ankara participated in the study used a relational screening model research. “School Climate Scale”, “Teacher Effectiveness Scale” and “School Commitment Scale” were used to gather data. The correlations between variables were calculated by means of correlation and regression analysis. Correlation analysis indicated that there were meaningful positive relationships between supportive teacher behaviors, achievement orientation, safe learning environment which are dimensions of school climate and teacher effectiveness, student commitment to school. Besides, teacher effectiveness positively correlates with student commitment to school. Dimensions of school climate are significant predictors for teacher effectiveness and student commitment to school according to results of multiple regression analysis. However, teacher effectiveness predicted student commitment significantly. Furthermore, school climate and teacher effectiveness predicted student commitment to school more significantly. These findings showed that positive school climate contributes level of teacher effectiveness and student commitment to school in a positive way. Suggestions for creating and developing a positive school climate were presented at the end of the study.
Alternatif Dilde Özet: Bu araştırmanın amacı, ortaöğretim okullarında eğitim gören öğrenci görüşlerine göre okul ikliminin öğretmen etkililiği ve öğrenci okul bağlılığı üzerindeki yordayıcılık düzeyini belirlemektir. İlişkisel tarama modelinin kullanıldığı araştırmada; Ankara ilindeki 9 ilçeden toplam 1062 lise öğrencisine “Okul İklimi Ölçeği”, “Öğretmen Etkililiği Değerlendirme Ölçeği” ve “Okul Bağlılığı Ölçeği” uygulanarak elde edilen veriler kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiler korelasyon ve çoklu regresyon analizi ile hesaplanmıştır. Korelasyon analizi sonuçlarına göre; okul ikliminin alt boyutları olan destekleyici öğretmen davranışları, başarı odaklılık ve güvenli öğrenme ortamları ile öğretmen etkililiği ve öğrenci okul bağlılığı arasında pozitif yönde ve anlamlı düzeyde ilişkiler bulunmuştur. Ayrıca, öğretmen etkililiği ile öğrenci okul bağlılığı arasında da pozitif bir ilişki vardır. Çoklu regrasyon analizi sonuçlarına göre ise, okul ikliminin alt boyutları, öğretmen etkililiği ile öğrenci okul bağlılığının anlamlı bir yordayıcısıyken, öğretmen etkililiği de öğrenci okul bağlılığının anlamlı bir yordayıcısıdır. Ayrıca okul iklimi ve öğretmen etkililiği değişkenleri birlikte, öğrenci okul bağlılığını daha yüksek düzeyde yordamaktadır. Bu nedenle olumlu okul iklimi, öğretmenlerin etkililik düzeyine ve öğrencilerin okul bağlılık düzeylerine katkı sağlamaktadır. Araştırmanın sonunda, olumlu bir okul ikliminin oluşturulmasına ve geliştirilmesine yönelik öneriler sunulmuştur.

PDF Formatında İndir

Download PDF