image.jpg

Derginin Adı: Fen Bilimleri Öğretimi Dergisi
Cilt: 2014/2
Sayı: 2
Makale Başlık: 2004 ve 2013 Yılı Ortaokul Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programlarının Cinsel Eğitim Yönünden Karşılaştırılması
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 15.02.2017
Okunma Sayısı: 4
Makale Özeti: Bu çalışmanın amacı, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2004 yılında yayınlanan İlköğretim 6,7 ve 8. Sınıf Fen ve Teknoloji dersi öğretim programı ile 2013 yılında yayınlanan Ortaokul 5, 6, 7 ve 8. Sınıf Fen Bilimleri dersi öğretim programının, cinsel eğitime yönelik konular ve kazanımlar yönünden karşılaştırmalı analizini yaparak, Fen Bilimleri dersi öğretim programı içerisinde cinsel eğitimin yerini belirlemektir. Çalışmada sadece uzman görüşüne dayalı doküman incelenmesi yapılmıştır. Çalışmada öğretim programlarında cinsel eğitime yönelik kazanımların tüm program içerisindeki kazanımlara oranı ve kazanımların CETAD (2007) tarafından yayınlanan cinsel eğitimin Bilgi, Tutum, Değer ve Anlayış (TDA), İlişkiler ve Kişiler Arası Beceriler (IKAB) ve Sorumluluk alanlarına göre analizi yapılmış ve ne düzeyde cinsel eğitime katkı sağladığı ile ilgili literatür çerçevesinde analiz edilmiştir. Çalışma sonunda cinsel eğitimle ilişkilendirilebilecek kazanım sayısında yeni programda niceliksel bir düşüş olduğu belirlenmiştir. Ortaokul öğretim programlarında Fen Bilimleri dersi dışında cinsel eğitime yönelik kazanım içeren bir ders programı bulunmamaktadır. Fen Bilimleri dersi öğretim programında cinsel eğitimle ilgili kazanımların azaltılmasıyla da oluşan bu durum, cinsel eğitimin okullarda ayrı bir ders olarak okutulmasını gerekli kılmaktadır.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF